Spomen obilježje zaslužnim braniteljima u Omerbašićima

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović prisustvovao jeu srijedu  svečanom otkrivanju spomen obilježja šehidima Hajrudinu Mutapčiću i Jasminu Mujkanoviću te komandantu Ibrahimu Salihoviću u Omerbašićima kod Srebrenika. Izgradnju spomenika najvećim dijelom sufinansirala je Vlada Tuzlanskog kantona putem resornog ministarstva, uz učešće građana i Grada Srebrenika.

„Iza nas je predivno spomen obilježje koje će nam služiti da se prisjetimo prije svega naših heroja, naših poginulih boraca, koje ostavljamo za naredne generacije da bi se prisjetili herojske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine“, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović naglasivši da će na taj način „buduće generacije učiti i znati da se za ovu državu borila jedna generacija i odbranila Republiku Bosnu i Hercegovinu“.

U prisustvu brojnih predstavnika javnog i političkog života ovog kraja i građana spomenik su zvanično otkrili članovi porodica dva šehida i kapetana Ibrahima Salihovića. Bila je to prilika da se zaslužnim pojedincima i predstavnicima institucija dodijele zahvalnice.

Mještani Omerbašića, koji teritorijalno pripadaju širem području Sladne, među prvima su stali u odbranu domovine 1992. godine i u toku rata dali 65 branitelja u dvije čete. Danas na području Srebrenika ima više od 40 spomeničkih obilježja zaslužnim braniteljima.

(TIP)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…