Spomen obilježje zaslužnim braniteljima u Omerbašićima

Ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Fedahija Ahmetović prisustvovao jeu srijedu  svečanom otkrivanju spomen obilježja šehidima Hajrudinu Mutapčiću i Jasminu Mujkanoviću te komandantu Ibrahimu Salihoviću u Omerbašićima kod Srebrenika. Izgradnju spomenika najvećim dijelom sufinansirala je Vlada Tuzlanskog kantona putem resornog ministarstva, uz učešće građana i Grada Srebrenika.

„Iza nas je predivno spomen obilježje koje će nam služiti da se prisjetimo prije svega naših heroja, naših poginulih boraca, koje ostavljamo za naredne generacije da bi se prisjetili herojske borbe pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine“, kazao je ovom prilikom ministar Ahmetović naglasivši da će na taj način „buduće generacije učiti i znati da se za ovu državu borila jedna generacija i odbranila Republiku Bosnu i Hercegovinu“.

U prisustvu brojnih predstavnika javnog i političkog života ovog kraja i građana spomenik su zvanično otkrili članovi porodica dva šehida i kapetana Ibrahima Salihovića. Bila je to prilika da se zaslužnim pojedincima i predstavnicima institucija dodijele zahvalnice.

Mještani Omerbašića, koji teritorijalno pripadaju širem području Sladne, među prvima su stali u odbranu domovine 1992. godine i u toku rata dali 65 branitelja u dvije čete. Danas na području Srebrenika ima više od 40 spomeničkih obilježja zaslužnim braniteljima.

(TIP)