Kompanija Ford kreirala parfem s mirisom benzina

Proizvođač automobila Ford je smislilo kako da olakšaju prelaz sa benzina na električni pogon, i to kreirajući novi parfem s mirisom benzina.

Ovim novim “benzinskim” parfemom Ford pokušava da svoje kupce prilagodi činjenici da će njihov kultni Mustang u budućnosti voziti na struju.

Prema istraživanju koje su sproveli, svaki peti vozač automobila smatra da će mu pri prelasku na električni automobil najviše nedostajati miris benzina. Gotovo 70 odsto ispitanika je izjavilo da će im miris oktana nedostajati barem u nekoj mjeri.

Ako je vjerovati ovom istraživanju, ljudi su miris benzina rangirali među one najpoželjnije, prijatnije od mirisa vina ili sira, otprilike ga stavivši na nivo s mirisom novih knjiga.

Sve to je dalo ideju Fordovim stručnjacima, pa su kreirali parfem “Splash And Dash” pod nazivom “Mach-Eau”, parfem koji miriše na vozilo s pogonom na fosilna goriva.

Osim benzina, u njemu se nalaze “dimne nijanse, ljuspice gume te ‘životinjska’ komponenta” kako bi se stvorio “utisak konja“. Sve to bi trebalo da podsjeća na naslijeđe marke Ford i njihovog klasičnog Mustanga.

Stručnjaci za mirise su pri izradi ovog parfema analizirali hemikalije koje se mogu naći u enterijeru vozila, u njihovim motorima i benzinu. Stopili su ih s klasičnim sastojcima parfema kao što su đumbir, lavanda, geranijum i sandalovina, koji su dodali tonove završnom mirisu.

Parfem neće biti dostupan u slobodnoj prodaji, već će poslužiti Fordu u misiji “razbijanja mitova o električnim automobilima i uvjeravanja tradicionalnih entuzijasta u potencijale električnih vozila”.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)