BiH postala glavno utočište kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore?

Iako su pojedini državljani Bosne i Hergcegovine i prije više od 5 godina dovođeni u vezu sa crnogorskim kriminalnim klanovima, policijske agencije u zemlji nikada nisu javnosti predočile rezultate svog rada po ovom pitanju. Problem je uglavnom negiran. No nakon razbijanja škaljarskog i kavačkog klana od strane policije Crne Gore, a posebno poslije akcija MUP-a Srbije i hapšenja grupe Veljka Belivuka, utočište su prema operativnim podacima kojima raspolažemo, mnogi potražili baš u Bosni i Hercegovini. Koliko su se odomaćili, najbolje govori posljednja akcija u Banjaluci, u kojoj su zbog saradnje sa osobom s potjernice uhapšena i tri inspektora.

Rat koji je podijelio podzemlje, ne samo Balkana, već i šire, odvijao se i na ulicama bh. gradova.

Mnogi zaboravljaju da je jedno od prvih ubistava u obračunu škaljarskog i kavačkog klana počinjeno upravo u Mostaru.

Ko je te 2015. godine usmrtio nekadašnjeg policajca iz Plužina, koji je u Mostaru osnovao taxi firmu, nikada nije rasvijetljeno. Božidar Cicmil jedna je od prvih žrtava obračuna kotorskih klanova.

No, nije ovo ubistvo jedina poveznica Bosne i Hercegovine sa ratom crnogorske mafije.

U godinama koje su uslijedile bh. državljani sumnjičeni su, ili pak osuđivani, za njima je raspisivana međunarodna potjernica, neki su bili žrtve, a neki pucači.

Operativni policijski podaci govore da je Banjalučanin Srđan Popović, tada dvadesetdvogodišnjak, svojevremeno bio osumnjičen da je ubio Gorana Đuričkovića, pripadnika škaljarskog klana u Budvi.

Pucao je, navodi se u dosijeima, sa puškarnice Starog gradu u Budvi, što su tada potvrdili i pronađeni tragovi, otisci, na čaurama.

I Saša Vidović iz Bijeljine takođe je označen kao pucač škaljaraca i to na Slobodana Kaštelana, koji je ranjen 2016.godine.
Uhapšen je u međuvremenu u Republici Srpskoj zbog ubistva Aleksandra Lazarevica u Istočnom Sarajevu. Spominje se i u ubistvu Saleta Mutavog.

Vidović je služio 19-ogodišnju kaznu, a u oktobru 2020, objesio se u KPZ Foča. Ostavio je, navodi se, oproštajno pismo porodici.

Pripadnici mafijaških klanova kreću se po BiH

Vladimir Šmanja iz Banjaluke, također se sumnjiči za saučesništvo u ubistvu. U kafeu Trofej u Bečićima 2016. ubijeni su Đorđe Boreta i doktor Neno Zečević.

To je samo dio sumnjivih osoba i krivičnih djela koja čine vezu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Da se pripadnici mafijaških klanova kreću i po teritoriji BIH, jasno je bilo u februaru kada je MUP RS akcijom hapšenja , prevenirao obračun na Jahorini.

Iz SIPE je za N1 tada rečeno da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, kontinuirano prati sve bezbjednosno-interesantne pojave i grupe, te preduzima mjere i radnje u saradnji sa međunarodnimi i drugim policijskim agencijama u BiH. No, zbog tajnosti operativnog rada, o detaljima nisu htjeli.

I u MUP-u RS uvjeravaju da nerazriješena ubistva sa ili bez potpisa mafije, nisu zaboravili.

“Nijedno ubistvo nije zaboravljeno, radimo intenzivno na tim stvariima”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Samo dan nakon ove izjave, počelo je čišćenje u redovima MUP-a. Uz škaljarca Miloša Božovića, uhapšena su tri policijska inspektora. Jasno rečeno da se pipci zaraćenih kotorskih klanova itekako prate.

“Mi imamo i pripadnike i kavačkog i škaljarskog klana u RS, i iz RS kao i čitave BIH, imamo koji su u inostranstvu i koji su ovdje kod nas. To je ogromna struktua ljudi. Malo je ubistava, organizovanih koja nemaju veze sa jednim od ta dva klana. Ove istrage i istraga koja se vodi u predmetu Darko Elez, vode u tom nekom smjeru, ali o tome kad bude aktuelno”, kazao je Siniša Kostrešević, direktor policije RS.

Do tada poruka političkog vrha.

“Nikome značka, ili uniforma nije zaštita”, istakao je Radovan Višković, premijer RS.

(TIP/Izvor: N1/Foto: Ilustracija)