Vučić o Vulinovom ‘srpskom svetu’: Službena politika Srbije je nepovredivost granica

Službena politika je da su granice Srbije nepovredive, a Beograd se ne bavi tuđim granicama, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući kritike u regiji poslije izjave ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina o stvaranju “srpskog svijeta”.

Vulin je ranije rekao da “srpski svijet” vidi kao jedan “politički i državni prostor”, koji se treba ostvari “apsolutno mirno, bez ispaljenog metka”, te da ne zna koliko će trebati vremena za ujedinjenje svih Srba u jednu državu, ali je preduvjet za kreiranje političkog jedinstva „u političkom smislu“ da se Srbi okupe i poštuju odluke Beograda.

“Zadatak ove generacije političara je stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gde god budu živeli” poručio je Vulin na skupu obilježavanja 13. godišnjice Pokreta socijalista, skupu na kojem je prisustvovao i predsjednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić.

Oštre reakcije

Iz vrha vlasti Bosne i Hercegovine predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pozvali su da se ogradi od Vulinovih izjava, Kosovo drži da te poruke “oslikavaju politiku službenog Beograda” dok je iz Crne Gore stigla podrška prosrpske Demokratske fronte (DF).

Komentirajuću kritike upućene Vulinu iz zemalja u regiji Vučić je za srbijansku komercijalnu televiziju Pink rekao da je važno da ljudi znaju šta je službena politika Srbije: “… da su granice Srbije nepovredive, a tuđe granice nas ne zanimaju. Moramo čuvati svoje i na jasan i nedvojben način pokazati šta je naša politika”, prenijela je Hina.

Srbijanski je predsjednik kritike na račun Vulina ocijenio kao hajku na njega i na Srbiju, ali nije dao objašnjenje njegove tvrdnje.

(TIP/Anadolija/Foto: AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Ищете где [url=https://mdou41orel.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Надежные…

  2. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Аирподс ПРО[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]копия Airpods PRO[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего за…