Zašto je seks dobar za kožu? Što ga je više, to je bora manje…

Orgazmi oslobađaju oksitocin koji smanjuje stres. Manje kortizola dovodi do manje razgradnje kolagena i elastina, što dovodi do manje bora. Osim toga seks povećava razinu hormona dobrih za kožu…

Zdrav seksualni život može poboljšati izgled vaše kože, smanjiti stres i još nekoliko drugih stvari koje su dobre za vaše tijelo.

Prema riječima, dermatologinje i psihijatrice Amy Wechsler, ono što se događa s vašom kožom duboko je povezano s onim što se događa u vašem životu. Primjerice, stres, manjak seksa i neprospavane noći mogu negativno utjecati na vašu kožu, što rezultira suhoćom, finim linijama i osjetljivošću.

– Kada sjedim s pacijentima nakon nekog vremena postavljam im otvorena pitanja: kako spavaju, kakve su njihove veze, i što se događa s njihovim seksualnim životom. Nekima ljudima se to čini čudno pa mi kažu: ‘Znate, ovdje sam radi kože’. Uvijek im odgovorim kako je to sve povezano. Seks je dobar za vašu kožu i smanjuje stres – objašnjava, prenosi 24sata.hr.

Ovo su prednosti seksa za vašu kožu:

1. Povećava razinu hormona dobrih za kožu. Studije su pokazale da žene koje su seksualno aktivne (uključujući i one koje masturbiraju) imaju višu razinu estrogena budući da se razina hormona povećava tijekom orgazma. Estrogen je ključan za normalno funkcioniranje kože, krvnih žila, folikula dlake, uljnih žlijezda i melanocita (poznatih kao stanice koje proizvode pigmente).

2. Smanjuje stres. Orgazmi oslobađaju oksitocin, što smanjuje razinu stresa. Manje kortizola dovodi do manje razgradnje kolagena i elastina, što dovodi do manje bora. Jedno istraživanje na preko 3000 muškaraca i žena otkrilo je da su oni koji su imali spolne odnose tri puta tjedno izgledali sedam do 12 godina mlađi od stvarne dobi.

3. Potiče cirkulaciju. Budući da je seks neka vrsta tjelesne aktivnosti, može potaknuti i oslobađanje dušikovog oksida, koji povećava protok krvi i kisika u tijelu.

Amy preporučuje kako seksualna aktivnost itekako utječe na zdravlje i ljepotu vaše kože te preporučuje da nikako ne zanemarite seks i stres koji su itekako bitni za tijelo i kožu, piše Mind Body Green.

(TIP/Foto: Instagram)