Svjetske berze pale zbog širenja delta varijante koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se ulagači plaše da će širenje delta varijante koronavirusa u svijetu usporiti oporavak gospodarstava, a visoka inflacija navesti središnje banke na zaoštravanje monetarne politike.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 34.687 bodova, dok je S&P 500 skliznuo oko 1 posto, na 4.327 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 14.427 bodova.

Prvi pad tih indeksa u posljednja četiri tjedna posljedica je znatnog pada cijena dionica u petak, nakon što je objavljeno da je broj slučajeva novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošloga tjedna porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Dosad su ulagači ignorirali vijesti o širenju delta varijante virusa u Aziji i Europi.

„Covid počinje utjecati na tržište prvi put od prošloga ljeta, kada se počelo trgovati na temelju najava o otvaranju gospodarstva nakon ‘lockdowna’”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Amazon, Facebook i Nvidia.

Nakon što je danima rastao i početkom tjedna pogurao najvažnije indekse na rekordne razine, u četvrtak i petak S&P 500 indeks tehnološkog sektora izgubio je više od 1,5 posto.

Još je više prošloga tjedna pao energetski sektor, u prosjeku 8 posto, što je posljedica pada cijena nafte nakon što su članice OPEC-a dogovorile kompromis u vezi povećanja proizvodnje.

U fokusu ulagača bilo je i izvješće predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu o gospodarskoj situaciji.

Powell je ponovno poručio da će monetarna politika pružati snažnu podršku dok se gospodarstvo i tržište rada sasvim ne oporave, a da je rast inflacije privremen.

I dok se, zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, oporavak tržišta rada i gospodarstva nastavlja, ulagači se plaše da će visoka inflacija ipak natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se planiralo.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati kompanija i banaka, koji su bolji nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 72 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 66 posto.

Ulagači se nadaju da će poslovni rezultati i procjene daljnjeg poslovanja opravdati snažan rast cijena dionica, s obzirom da je S&P 500 od početka godine na dobitku oko 15 posto.

„Tržištu će biti teško dodatno porasti s ovih povišenih razina”, kaže Rick Meckler, partner u tvrtki Lane Investments.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,6 posto, na 7.008 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 posto, na 15.540 bodova, a pariški CAC 1,1 posto, na 6.460 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 28.003 boda.

(TIP/Hina/Foto: N1)