Lekić nakon osvajanja evropskih medalja: U BiH se ne živi od plivanja

Nakon što je plivač iz Banja Luke Jovan Lekić (17), reprezentativac Bosne i Hercegovine i član Akademskog plivačkog kluba “22. april” na Evropskom juniorskom prvenstvu održanom u Rimu u Italiji od 6. do 11. jula osvojio srebrnu i bronzanu medalju, odmah po povratku kući nastavio je vrijedno da trenira i priprema se za sljedeća takmičenja.

Na Evropskom juniorskom prvenstvu osvojio je srebrnu medalju na 400 metara slobodno i bronzanu na 200 metara slobodno, a učestvovao je i u finalnim trkama na 1.500 i 800 metara slobodno, gdje je takođe oborio juniorske, ali i seniorske rekorde.

– Mnogo odricanja –

Ime Jovan Lekić sada je u plivačkim rekordima Bosne i Hercegovine upisano na oko 30 mjesta.

On i Lana Pudar, na Evropskom juniorskom prvenstvu ostvarili su historijsku uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, a dok Lana Pudar uskoro putuje na Olimpijske igre u Tokiju, Lekić nastavlja sa treninzima i za sljedeće Olimpijske igre namjerava isplivati A normu.

Ekipi Anadolu Agency (AA) Lekić je objasnio da su on i Emir Muratović, plivač banjalučkog kluba Olymp imali isplivane B norme, ali da je Muratović imao više FINA bodova zbog čega je dobio poziv za učešće na Olimpijskim igrama. Istakao je da su u pitanju fer pravila i da će nastaviti da radi kako bi uspio da ode na sljedeću Olimpijadu.

Na Lekićevom kalendaru takmičenja sljedeći prioritet je Svjetsko prvenstvo koje se održava u decembru.

“Plivam već oko 10, možda čak i 11 godina, kao što sam prije rekao, počeo sam trenirati tako što sam kao mali imao viška energije pa me je tetka odvela na bazen da vidi hoće li mi se to svidjeti. Meni se to svidjelo, i evo, ostalo je istorija”, rekao je Lekić.

Na pitanje o reakcijama na njegove nedavne rezultate Lakić je rekao da je država ponosna na njega, pogotovo prijatelji, najbliži i trener, te da mu je drago što ima podršku.

“Da budem iskren imam dvije stipendije, od Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Grada Banja Luka, ali te stipendije nisu dovoljne da pokriju troškove za plivanje, za takmičenja, opremu, tako da većinu stvari plaća klub i ja sam. Tako da se nadam ubuduće da bi mogao dobiti nekog sponzora ili neku veću stipendiju”, kazao je Lekić.

– Idol Michael Phelps –

Idol u plivanju Lekiću je Michael Phelps, jer je najbolji plivač svih vremena. Za plivanje na ovom nivou, mladi Banjalučanin objašnjava, zahtjeva mnogo odricanja.

“Dosta odricanja, deset treninga sedmično plivačkih imam, tri puta teretanu, pet puta suvi trening kao vježbe sa sopstvenom kilažom. Ustajanje rano ujutro u 5.30, dolaženje dva puta dnevno na trening, mnoge pripreme, putovanja, sve to umara, dosta toga”, rekao je Lekić.

Pored toga, ima i školske obaveze. Budući učenik trećeg razreda škole “Gaudeamus”, zahvalan je ovoj ustanovi na razumijevanju za izostanke sa nastave.

“Plan za budućnost je da sljedeće godine, kada se dobiju norme za Olimpijske igre, isplivam A normu i da budemo osigurani da idemo na tu Olimpijadu”, rekao je Lekić.

Istakao je da u Bosni i Hercegovini niko ne živi od plivanja, ali da u zemljama regiona kao što su Srbija i Hrvatska, a naročito u evropskim silama, dosta plivača živi od tog sporta.

Mnoge druge države perspektivnim mladim sportistima često nude mnogo bolje uslove od Bosne i Hercegovine kako bi se nastavili takmičiti pod njihovom zastavom. Na pitanje da li bi zbog boljih uslova otišao u neki drugu državu Lekić je odgovorio:

“Za sada ne, jer idem ovdje u školu i imam neke druge planove, ali u budućnosti vjerovatno da”.

– Trener reprezentacije platio sebi odlazak na Evropsko prvenstvo –

Predsjednik kluba i trener “22. april” Goran Grahovac istakao je da je rezultat Bosne i Hercegovine sa Evropskog prvenstva u plivanju jedan od najvećih uspjeha što se tiče bh. plivanja ali i generalno sporta. Podsjetio je da su Lana Pudar i Jovan Lekić osvojili pet medalja, jedno zlato, tri srebra i jednu bronzu.

Ovi rezultati privukli su pažnju u cijeloj Bosni i Hercegovini, uslijedile su mnogobrojne čestitke mladim plivačima, ali i dalje izostaje sistemska podrška sportistima.

“Ja se nadam da će se nešto promijeniti. Primjera radi, na ovo prvenstvo, ja kao trener reprezentacije sam platio sam sebi troškove za odlazak. Mi smo sa ovim medaljama dokazali da može da se u nas ulaže, odnosno generalno u individualne sportove jer bez tih sportova nema razvoja ni drugih sportova. Konkretno mislim na plivanje, atletiku i gimnastiku, jer to su sportovi koji se izgleda zanemaruju”, rekao je Grahovac.

Istakao je da samo jedno plivačko odijelo košta oko 300 eura a može da se koristi pet do deset trka u zavisnosti koliko ih plivači čuvaju. Dok velike reprezentacije za svako takmičenje imaju posebna odijela bh. plivači kada ih nabave maksimalno ih čuvaju kako bi ih što bolje iskoristili i imali za sljedeću trku.

O daljim planovima za Jovanovu plivačku karijeru Grahovac je rekao: ”Za dvije i po godine su sljedeće Olimpijske igre i već sad smo krenuli s pripremama za taj proces i za očekivati je za godinu dana kada počnu da se ganjaju olimpijske norme da Jovan da ispuni A standard da bi mogao da bude na putu za Pariz”.

(TIP/Izvor: Anadolija)