Za ovu hranu mnogi misle da je zdrava, ali zapravo sabotira dijetu

Ako pokušavate smršavjeti, vjerojatno ste svoje grickalice zamijenili zdravim ili nemasnim opcijama, no jedan je stručnjak otkrio da bi takva hrana mogla donijeti više štete nego koristi.

Doktor Michael Mosley, autor knjige Fast 800, kaže kako je često zbunjujuće procijeniti koja je točno hrana zdrava dok hodate supermarketom.

“Uz ogromne znakove na kraju svakog reda, koji vam točno govore zašto će vam baš taj najnoviji proizvod preokrenuti život i zdravlje nabolje, lako je upasti u dobro postavljene zamke i potrošiti bogatstvo na ‘zdravu’ hranu koja uopće nije zdrava”, objasnio je za The Sun.

Dr. Mosley otkriva koja je to hrana koju ljudi najčešće jedu misleći da je zdrava, a zapravo sabotira njihovu dijetu.

1. Čips od povrća

Iako zvuči dobro, većina čipseva se zapravo prži u suncokretovom ulju. Osim toga, dr. Mosley ističe da ovakve grickalice sadrže puno soli, a to, u kombinaciji s ugljikohidratima i mastima, stvara ovisnost zbog koje se moramo boriti da ne posegnemo za još jednom vrećicom.

“Ako želite zadovoljiti svoju žudnju za grickanjem, postoje načini da to učinite bez ugrožavanja zdravog načina života”, rekao je dr. Mosley te preporučio alternative poput sirovog povrća, kao što je mrkva, te orašaste plodove i sjemenke.

2. Hrana s niskim udjelom masti

Gubitak kilograma nema veze s konzumiranjem hrane s malo masnoća. Doktor Mosley naglašava da je to pogrešno i da se tim proizvodima često oduzimaju hranjive tvari, a dodaju aditivi.

“Konzumiranjem zdravih masnoća ne samo da ćete udovoljiti želji već ćete i obuzdati apetit jer usporavaju brzinu pražnjenja želuca.”

3. Aromatizirana zobena kaša

Vrećice zobenih kaša koje su spremne za jelo zapravo sadrže jako puno umjetnih bojila i aditiva, ali i šećera.

Umjesto toga dr. Mosley preporučuje da je pokušate napraviti sami od valjane zobi i vode ili punomasnog mlijeka.

4. Dresinzi za salate

Trebali biste biti oprezni s preljevima koje koristite za pripremu salata. Mnogi kupljeni preljevi sadrže puno šećera. Umjesto korištenja gotovih preljeva možete sami napraviti dresing od maslinovog ulja, iscijeđenog limuna i kvalitetnog balzamičnog octa.

5. Veganska hrana

Ključno je imati na umu da samo zato što nešto u svom nazivu sadrži riječi “vegansko” ili “bezglutensko” ne znači da je automatski i zdravo, rekao je dr. Mosley.

Neka veganska hrana može sadržavati puno masnoća, šećera i jednostavnih ugljikohidrata.

6. Žitarice za doručak

Ako mislite da dan počinjete sa zdravim obrokom, možda ste se prevarili jer neke žitarice mogu sadržavati i do 23 grama šećera po porciji. Dobro proučite sastav proizvoda koji kupujete i oprezno birajte što ćete staviti u svoju košaricu za kupnju, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Unsplash)