Kratka hronika nabavke vakcina u BiH: Neumorni Fadil i pokusni kunići

Iako su nas posljednjih sedmica veselile vijesti da je pandemija Covid-19 u velikom padu, te da je broj zaraženih u Bosni i Hercegovini bio jako nizak, ta pozitivna slika uskoro bi se mogla promijeniti. Naime, posljednjih nekoliko dana broj novozaraženih u BiH postepeno se povećava, i to nakon što su u našoj zemlji zabilježeni prvi slučajevi delta i gama sojeva koronavirusa. Premda su prve procjene bile da nas četvrti val očekuje u septembru ili oktobru, epidemiolozi već sad upozoravaju da će se to desiti sredinom augusta zbog brzine širenja delte i game, te zbog sporosti bh. vlasti.

Da bi se četvrti val izbjegao, Bosna i Hercegovina je morala do sada imati minimalno 70 posto vakcinisanih. Trenutno smo na učinku od oko 10 posto. Kada bi sutra kojim čudom došlo dva miliona vakcina, ne bi se mogao izbjeći četvrti val, jer nadležni u BiH još nisu proveli ni kampanju vakcinacije.

Ključno pitanje u ovoj priči jeste: šta su bh. vlasti učinile da spriječe četvrti val ili u najmanju ruku da ga učine što bezbolnijim? Ništa. Osim ako im u učinak nećemo računati moljakanje po drugim zemljama za donacijama. Naime, ni nakon više od pola godine kako je počela prodaja vakcina, državne i federalne vlasti nisu izvršile direktnu nabavku nijedne jedine vakcine. Entitet Republika Srpska uspio je da nabavi 204.300 vakcina direktnom nabavkom.

Ukupan broj pristiglih vakcina u BiH kroz donacije i mehanizme COVAX i EU4HEALTH je 1.049.330. Na same donacije otpada 545.000 vakcina.

A šta smo od predstavnika vlasti dobili u prethodnim mjesecima pandemije? Obećanja i sluđivanje građana.

Krenimo redom. Onaj koji je najviše obećavao bio je federalni premijer Fadil Novalić. Premijer koji će građanima ostati upamćen po nespretnim javnim nastupima, neispunjenim obećanjima i neprincipijelnošću. Još prošle godine premijer je uvjeravao građane Federacije da će Vlada na čijem je čelu učiniti sve da nabavi vakcine.

“Mi računamo oko marta, aprila, ako bi ovi veliki prvo sebi, jer oni proizvode, mi ćemo na proljeće doći do toga. Za to moramo imati novca, je li tako? Ne postoji vakcina koju mi nećemo kupiti ukoliko je cijeli svijet kupuje. Nešto ćemo drugo žrtvovati, nećemo graditi puteve u tolikoj mjeri. Jednostavno, moramo, kad se pojavi vakcina, mi stanovništvo moramo vakcinisati da bismo se oslobodili te napasti, da bismo mogli čvrsto ekonomske mjere predviđati. Tako da, nema toga šta neće Federacija uraditi da nabavi vakcinu onog momenta kada se ona pojavi i nema te cijene koju Federacija neće platiti”, najavio je premijer Novalić 4. augusta 2020. godine.

No, iako je premijer kazao da će Vlada učiniti sve da nabavi vakcine čim one budu dostupne, to nije učinjeno, već se Vlada isključivo oslonila na Vijeće ministara BiH, a Vijeće ministara pravi još veću grešku i oslanja se isključivo na COVAX mehanizam namijenjen zemljama s niskim i srednjim finansijskim mogućnostima.

Da Bosna i Hercegovina nije za ovakvog mehanizma, najbolje pokazuje rastrošnost  na drugim poljima, poput nabavke skupocjenih automobila za institucije BiH. Dakle, novca itekako ima, samo je pitanje ima li ga za interese građana.

I tako, federalna Vlada čekala Vijeće ministara, Vijeće ministara čekalo COVAX mehanizam da profunkcioniše i dočekivalo donacije iz raznih zemalja i dođosmo do marta 2021. godine. Treći val pandemije uveliko hara Bosnom i Hercegovinom, postaje mučno gledati dnevnik i slušati kako na dnevnoj osnovi umire trocifren broj ljudi i kako ih je svakodnevno zaraženo preko 2.000. Bolnice su pune, pacijenti se selektiraju, primaju se oni najteži, ostali se liječe kako znaju i umiju. Kupljenih vakcina još nema, jer su svi bježali od odgovornosti i čekali da neko drugi uradi posao za njih.

Krajem februara, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kaže da je teško nabaviti vakcine jer se svi boje, poučeni aferom “Respiratori”.

“Poslije priče o respiratorima malo ko bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke i potpisivanja privatnih ugovora i svi su htjeli da bude perfektno administrativno razrađeno”, navela je tada Turković.

Naravno, ovo nije bila jedina besmislena izjava ministrice vanjskih poslova BiH. Svojevremeno je kritikovala vakcine koje je donirala Srbija, kazavši da ih je “lako nabaviti”.

“Ne mislim da je neki problem nabaviti Covishield iz Indije, mislim da je to relativno lako. Mislim da nije problem nabaviti ni ruski Sputnik, i to je relativno lako. Imamo nadležne organe i oni treba da se oglase. Znam da je bila dobra volja za Sputnik, da su nam bile ponuđene određene količine. Isto je i za Covishield, ali mi se držimo onoga što su odobrile EU i Amerika”, kazala je za Klix.ba ministrica Turković.

Do danas, građani BiH nisu dobili ni vakcine odobrene od EU i Amerike, ali ni ove “koje je relativno lako nabaviti”. 

Ni njena kolegica iz Vijeća ministara Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi zdravstvo, nije se puno zamarala oko vakcina. Nije izvršila nijednu nabavku, ali nije puno ni obećavala. Šutjela i primala donacije.

No, vraćamo se onome ko jeste obećavao.

Sredinom marta, Vlada Federacije BiH je prvi put pokušala direktno nabaviti 500.000 doza vakcina Sputnik V, a premijer je najavio prvi kontingent od najmanje 100.000 vakcina u roku od tri dana od dana potpisivanja akreditiva.

Prvi pokušaj direktne nabavke vakcina od FBiH je propao, budući da je kompanija Medimpex d.o.o. odustala od nabavke, a nedugo nakon toga Vlada je formirala novo tijelo za nabavku vakcina.

Nakon ove neuspjele direktne nabavke vakcina, premijer Novalić uputio je pismo namjere za nabavku 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm. Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je kako je prvi korak u nabavci kineskih vakcina slanje pisma namjere, a da bi se eventualna dostava mogla očekivati za mjesec.

Ni ovih pola miliona vakcina nije stiglo ni za mjesec, a ni do danas u Federaciju BiH. 

Govoreći na sjednici federalnog Parlamenta 18. marta ove godine, premijer Novalić je još jednom zabavio javnost, kazavši kako je vakcine mogao nabaviti još u decembru, ali da Vlada nije htjela glumiti državu.

Ovom izjavom premijer se narugao građanima Federacije, imajući u vidu da im je u augustu prošle godine obećao da “nema toga što Vlada neće učiniti da nabavi vakcine”.

Potom je 29. marta premijer sa svojim zamjenikom Veskom Drljačom (SBB) održao sastanak s kantonalnim premijerima i sve prisutne obavijestio da Vlada radi 24 sata na nabavci vakcina.

Šestog aprila Novalić ponovo s kantonalnim premijerima.

“Pored ostvarenih kontakata s određenim ambasadama, direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima vakcina protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i s Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedeće sedmice trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500.000 kineske vakcine Sinopharm”, rekao je tada Novalić.

Neumoran od 24-satnog rada i povremenog odlaska u Sud BiH, gdje mu se sudi za nabavku spornih ventilatora iz Kine, Novalić opet 29. aprila najavljuje “brzo stizanje vakcina”.

Tada je delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH kazao da Vlada kroz tri kanala nabavlja 1,5 miliona vakcina, te da uskoro slijede ugovori.

Pobrojao je da se radi o 500.000 vakcina Sputnik s Kantonom Sarajevo, zatim vakcinama AstraZeneca iz Indije, te Sinopharm vakcinama.

“Ova tri kanala su sasvim izvjesna”, naglasio je Novalić.

Potom je u maju uslijedilo još nekoliko najava potpisivanja ugovora za nabavku vakcina, a već početkom juna nova frapantna izjava premijera Novalića.

“Mi, u tom globalnom svijetu, na određeni način, nismo, da tako kažem, potrčali prvi i bili neki, pokusni kunići. Neke su države to prihvatile kao Mađarska, Srbija, Izrael…”, još jednom je šokirao javnost Novalić.

Nekoliko dana poslije i zvanično je objavljeno da su propali pregovori federalne i Vlade KS-a o nabavci vakcina Sputnik V, a 10. juna ove godine premijer Novalić je ustvrdio da je potpisan ugovor za nabavku pola miliona doza vakcina proizvođača Sinopharm, ali da zbog klauzule tajnosti nije u mogućnosti iznositi više informacija. Dakle, građani, čijim će novcem ove vakcine biti plaćene, o tome ne znaju ništa.

Ni mjesec nakon ove najave ni vakcine Sinopharm nisu stigle, a građani se u međuvremenu vakcinišu isključivo doniranim vakcinama i onima koje su stigle putem COVAX i EU4HEALTH mehanizma.

Ogorčeni građani zbog nesposobnosti domaćih vlasti uveliko odlaze u Srbiju koja nudi besplatnu vakcinaciju državljanima Bosne i Hercegovine. 

Tako je Novalić, ispostavit će se, radio 24 sata da mi ne bismo bili pokusni kunići.

Ili smo ipak pokusni kunići nesposobne vlasti?

S obzirom na to da vlasti nisu bile u stanju nabaviti nijednu vakcinu, te da nam je zbog njihovog nečinjenja četvrti val neizbježan, postavlja se pitanje da li su građani Bosne i Hercegovine zaista pokusni kunići? Moglo bi se zaključiti da se vlastodršci nadaju da će građani steći imunitet krda isključivo obolijevanjem i prebolijevanjem Covid-19. Kako drugačije objasniti situaciju u kojoj ni sredinom jula 2021. godine još nisu došle na red za vakcinaciju osobe mlađe od 65. godina. Dakle, radno sposobna populacija ostavljena je na cjedilu i u narednim sedmicama bit će izložena delta, gama i ko zna kakvim još sojevima.

A premijer Novalić će i dalje biti najzastupljenija ličnost na svim satiričnim portalima u Bosni i Hercegovini i neiscrpan izvor za zasmijavanje širih narodnih masa. Imati dozu humora, iznijeti nešto na jedan svojstven način je uvijek poželjno, međutim, problem nastaje kada se te neozbiljne izjave obiju o glavu građanima u čiju korist bi trebao da radi premijer. Njegova primarna dužnost je da radi u korist građana, a ne da ih zasmijava u tmurne dane pandemije. Onima kojima je do smijeha, naći će način za razbibrigu i bez premijera.  

(TIP/Autor: Adem Džaferović)