Čović: Bez izmjena Izbornog zakona nema ni izbora

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra kako se izbori u Bosni i Hercegovini sljedeće godine neće moći održati ako se ne postigne politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

– Izbori su planirani za iduću godinu, ako se usvoji Izborni zakon. Bez Izbornog zakona izbori se ne mogu organizirati i provesti, kao što se izbori u Mostaru nisu mogli organizirati dok se nismo dogovorili o izbornim pravilima u Mostaru. Odlukama Ustavnog suda BiH pojedine odredbe Izbornog zakona stavljene su izvan snage. Dakle, da bi se iduće godine održali izbori, u ovoj neizbornoj godini se u Parlamentu BiH moraju usvojiti izmjene Izbornog zakona – kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Prvi čovjeka HDZ-a BiH ipak vjeruje da je moguće postići kompromis, a na pitanje na čemu temelji svoj optimizam Čović je odgovorio:

– Drugi imaju pravo na jedan komfor nerada, alibi vođenja političkog procesa, jer im većinski status u Federaciji daje taj luksuz. Hrvatski predstavnici to nemaju. S obzirom na iskustva koja imamo kada su u pitanju prethodni izbori, jasno je da se Izborni zakon mora promijeniti kako bi se uopće išlo na iduće izbore, jer nitko više ne želi ulaziti u bilo kakve izborne avanture s nejasnim rješenjima. Moj optimizam proizlazi iz razgovora s desecima međunarodnih institucija, ali i razgovora s političkim akterima unutar same Bosne i Hercegovine, po istoj metodologiji i tehnici pregovaranja po kojoj smo završili izborna rješenja za Mostar.

Komentirajući odnose Hrvata i Bošnjaka, Čović je kazao kako i jedna i druga strana moraju ostaviti prošlost za sobom i okrenuti se budućnosti.

– Bošnjački i hrvatski narod su bratski narodi koji moraju sjesti i dogovarati se oko svakog bitnog pitanja za njih, jer dijele isti prostor, običaje, navike i povijest, bez obzira koliko mi u toj povijesti nekad bili suprotstavljeni. Kad povijest ostavimo iza sebe, kada prihvatimo da su zločini zločini bez obzira nad kime su počinjeni, da su te zločine činili pojedinci iz naših naroda, a ne cijeli narodi, kada se okrenemo budućnosti, mislim da će biti lakše sagledavati potrebu da živimo u prijateljstvu. Ja ću dati maksimalan doprinos da naša suradnja s Bošnjacima bude na iskrenoj bratskoj razini i to će biti jedan od mojih prioriteta sve dok sam u politici – poručio je Čović.

(TIP/Fena)