Zbog najavljenih padavina Vlada TK poziva na oprez

Vlada Tuzlanskog  kantona je prihvatila informaciju Kantonalne uprave civilne zaštite, te imajući u vidu narandžasto upozorenje Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH zbog očekivanih jačih lokalnih pljuskova u narednim danima, Vlada je zatražila od Kantonalnog štaba civilne zaštite, ali i Kantonalne uprave civilne zaštite da u narednim danima povećaju stepen opreznosti i da, u slučaju potrebe, budu spremni na brz odgovor.

Također, Vlada je zbog razmjere poplava i drugih nepogoda, koje su, kao posljedica obilnih padavina, u proteklim danima pogodile zemlje zapadne Europe, apelirala na nadležne subjekte koji se bave održavanjem riječnih korita i kanala za prikupljanje oborinskih voda da vrše pojačan nadzor nad kritičnim dionicama vodotoka gdje bi eventualno, u slučaju većih padavina, moglo doći do izlijevanja vode iz korita.

Vlada apelira na gradove i općine u Tuzlanskom kantonu da u pripravnost stave i sve nadležne službe, a posebno službe za spašavanje na vodi i pod vodom, kako bi u slučaju potrebe bile u stanju što brže reagirati.

Istovremeno Vlada je apelirala i na građane koji u blizini svojih imanja imaju kanale koji prikupljaju oborinske vode, da ih očiste, te time preveniraju njihovo začepljenje i plavljenje okolnog zemljišta.

Sve naprijed navedeno za posljedicu ima prevenciju nastanka eventualnih šteta, u slučaju da i naše područje zadese obilne kišne padavine.

Vlada Tuzlanskog kantona i Kantonalni štab civilne zaštite će tokom vikenda također biti u pripravnosti kako bi se moglo hitno reagirati u slučaju potrebe.

(TIP)