Veliki Bajramski koncert na Trgu slobode u Tuzli

Gradski ansambl „Lege Artis“ već dugi niz godina nastupa na koncertima u povodu velikih vjerskih praznika. Ove godine su se odlučili u saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za kulturu Tuzla organizovati veliki Bajramski koncert na tuzlanskom Trgu slobode. Želja im je na ovaj način još jednom prikazati multikulturalnost Tuzle.

„Ideja za organizaciju ovog koncerta potekla je od članova mješovitog hora „Lege Artis“. Veliko je zadovoljstvo što je tu ideju kao kvalitetnu prepoznao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i odlučio se uključiti u njenu realizaciju.  Posebno bogatstvo ovog koncerta ogleda se u činjenici da će kao solisti, koji će izvoditi islamsku duhovnu muziku, nastupiti pripadnici svih konfesija, članovi našeg hora. Na to smo posebno ponosni“ – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac hora Lege Artis“.

Jedinstvo različitosti je nešto po čemu je Tuzla prepoznatljiva i zbog toga je intencija Gradske uprave da ovakvi koncerti postati tradicija, ali i da se slični održavaju i za sve najvažnije katoličke, pravoslavne i jevrejske praznike.

„Mi u Tuzli njegujemo različitosti i na to smo posebno ponosni. Stoga sam i ideju iz „Lege Artisa“ shvatio kao još jednu želju i intenciju da te različitosti i njihovu harmoniju u Tuzli, istaknemo. Mi ovdje, svi slavimo sve, i tako je oduvijek  bilo. Bajramski koncert na kojem kao solisti nastupaju pripadnici svih konfesija, koji izvode islamsku duhovnu muziku, još je jedna potvrda te naše harmonije“ – kazao je na današnjoj press konferenciji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Specijalni gost na Bajramskom koncertu biće Nedžad Salković, doajen bosanskohercegovačke pjesme, koji će se na Trgu slobode predstaviti svojim tradicionalnim bajramskim repertoarom.

Bajramski koncert biće održan na Trgu slobode u Tuzli u ponedjeljak 19. jula u 20,45. U slučaju lošeg vremena i kiše, koncert će biti održan drugog dana Kurban Bajrama, u srijedu 21.7. u istom terminu. Ukoliko dođe do pomjeranja koncerta, javnost će o tome biti blagovremeno obavještena.

(TIP)