Poplave užasa: U Njemačkoj poginula najmanje 81 osoba, oko 1.300 nestalih

Najmanje 81 osoba smrtno je stradala u poplavama i vodenim bujicama koje su usljed obilnih padavina pogodile zapadne njemačke pokrajine Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Falačko Porajnje (Rheinland-Pflaz).

Iz policije je navedeno da je usljed poplava u pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji život izgubila najmanje 31, a u pokrajini Falačkog Porajnja 50 osoba.

Vlasti su navele da je nestalo oko 1.300 osoba. Došlo je do prekida u telekomunikacijama i do velikog broja osoba nemoguće je doći. Na ovim područjima je došlo i do urušavanja kuća, poplavljene su ulice, a ima i ugroženih stambenih objekata.

Kancelarka Angela Merkel izrazila duboko suosjećanje s žrtvama “užasa” čiji će se opseg vidjeti tek narednih dana.

U četvrtak navečer, vlasti u okrugu Ahrweiler u zapadnoj Njemačkoj priopćile su kako se očekuje porast broja poginulih te su pokušavale ući u trag oko 1.300 nestalih.

Rekordne kišne padavine u Zapadnoj Evropi izazvale su izlivanje rijeka u čitavom regionu.

Belgija je registrovala 11 smrtnih slučajeva nakon ekstremnih vremenskih uslova, za koje političari kažu da je posljedica klimatskih promjena, prenio je BBC.

Stručnjaci kažu da se očekuje da će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih događaja, ali da je povezivanje pojedinačnih događaja sa globalnim zagrijavanjem komplikovano.

Merkelova je tokom sastanka sa predsjednikom SAD Josephom Bidenom u Washingtonu izrazila “najdublje saučešće” svima u regionu koji su izgubili najbliže nakon “dana brige i očaja”.

“Strahujem da ćemo pune razmjere ove tragedije tek vidjeti u narednim danima”, dodala je ona i obećala da će Vlada podržati spasilačke akcije i obnovu.

Ona je poručila Nijemcima da ih njihova Vlada “neće ostaviti same u ovom teškom, užasnom trenutku”.

Teška situacija je i u Belgiji i Holandiji. Poplava je bilo i u Luksemburgu i Švicarskoj.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Foto: Reuters)