Banovići: Asfaltirana dionica puta u mjesnoj zajednici Omazići

Za investicije u putnu infrastrukturu Općina Banovići na čelu sa načelnikom dr. Begom Gutićem općinskim Budžetom za 2021. godinu planirala je ulaganja u iznosu od oko 1.300.000 KM, kojima će biti realizovano deset projekata u nekoliko mjesnih zajednica i u gradskom području. Okončan je prvi infrastrukturni projekat ukupne vrijednosti 113.000 KM.

Riječ je o projektu rekonstrukcije i asfaltiranja putne dionice „Regionalna cesta – Čolići MZ Omazići“ u mjesnoj zajednici Omazići, ukupne dužine 450 metara i širine 4 metra.

-„Ovo je vrlo važan put za stanovnike mjesne zajednice Omazići, pogotovo u zimskim uslovima odvijanja saobraćaja, jer je glavna sobraćajnica velikog uspona i pravi ozbiljan probleme u zimskim uslovima. Uređenjem ove dionice danas, omogućili smo izbjegavanje tog problema ali i bolju i bržu komunikaciju dvije mjesne podružnice u Omazićima; Husanovići  i Beširovići sa sjedištem općine“, kazao je načelnik Gutić i naglasio da je ovo projekat koji je zaostao iz prošle godine, odnosno jedini projekat koji nije realizovan u prošloj godini iz Programa kapitalnih ulaganja i ujedno drugi pokrenuti projekat iz oblasti putne infrastrukture u ovoj godini.

U toku radovi na uređenju puta Seona – Orahovica

Prvi je projekat koji je lokalna zajednica pokrenula u ovoj godini je projekat uređenja i asfaltiranaj puta Seona – Orahovica na kojem radovi idu svojim planiranim tempom a koji lokalna zajednica realizuje u saradnji sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica i Općinom Lukavac.

Ovaj dan je historijski za mještane Omazića. -„Ovo je put od izuzetno velike važnosti, ovo je za nas historijski trenutak, zahvaljujući Općinskom načelniku i nadležnim službama koji su odvojili sredstva  dobili smo ulaznu dionicu puta u mjesnu zajednicu. Ovom dionicom puta su povezane tri mjesne podružnice, Čoliće, Husanoviće i Beširoviće, i zaokružene je asfalt kroz mjesnu zajednicu“, -kazao je mještanin Omazića Adil Avdić. On je dodao da je Vijeće mjesne zajednice Omazići donijelo i Odluku da se uradi još nekoliko projekata u ovoj mjesnoj zajdenici, kao što je put u Durakovićima, Beširovićimada i dionica koja povezuje Beširoviće sa Oskovom.

Pored puta u Omazićima, Općina Banovići provodi procedure i priprema dokumentaciju za izgradnju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama; Repnik, Grivice i Podgorje kao i u užem gradskom dijelu gdje je planirana izgradnja nekoliko značajnih projekata.

(TIP)