U Holandiji otvorena solarna staza za bicikle koja proizvodi struju

Vlasti centralne holandske pokrajine Utrecht su u srijedu otvorile, kako kažu: “najdužu solarnu stazu za bicikle na svijetu”, povezujući održiv izvor energije s prevozom bez zagađenja.

Učenici lokalne osnovne škole prvi su se vozili stazom dugačkom svega 330 metara u selu Maartensdijk, blizu Utrechta. Sastoji se od blokova gotovog betona prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodor sunčeve svjetlosti do solarnih ćelija u betonskim blokovima koje proizvode struju.

Cilj tog pilot-projekta je da se utvrdi da li se takvi putevi sa dvostrukom namjenom mogu šire koristiti za dobijanje struje korištenjem solarne energije i služiti biciklistima, a pokrajina Utrceht nastoji da smanj emisiju ugljenika.

“To je veoma je važno. Želimo da budemo klimatski neutralni 2040. godine i zato se moramo usuditi da koristimo inovacije, a ovo je vrlo inovativno”, rekao je Arne Schaddelee, pokrajinski zvaničnik. “Naša pokrajina je vrlo gusto nastanjena, a malo je prostora, i zato se mora isprobati dvostruka upotreba. Dakle, ako se putevi mogu koristiti za proizvodnju energije, to je dvostruku prednost”.

Solarna staza za bicikle je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila opsežan novi propis da bi ispunila svoje obećanje da će tokom ove decenije za 55 odsto smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrijavanje, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih kompanija zbog zagađenja koje stvaraju.

Solarne staze za bicikle se već koriste drugdje u Holandiji. Put otvoren u srijedu najduži je do sada, rekli su zvaničnici provincije Utrecht.

Jedan od prvih koji su isprobali novu stazu, 11-godišnji  Machiel van Leeuwen je rekao da je ona “bolja za životnu sredinu, ja više volim da su solarni paneli na stazi za bicikle, nego na poljima”.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta/Foto:  AP Photo/Aleksandar Furtula)