Foto: Tuzlaci uživali u klasici pod vedrim nebom na koncertu ‘Ljetna promenada 5’

U dvorištu Ateljea «Ismet Mujezinović» u Tuzli u srijedu je održan tradicionalni koncert klasične muzike «Ljetna promenada 5». Publici su se , petu godinu u nizu, predstavili mladi umjetnici priredivši poseban muzički ugođaj.

Riječ je o koncertu koji u okviru manifestacije «Ljeto u Tuzli» organizuje Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju «Star Art» iz Tuzle, sa željom da promoviše i afirmiše mlade bosanskohercegovačke umjetnike.

Na koncertu su nastupile profesorice klavira Ena Ovčina i Monika Tadić, studentica gudačkog odsjeka Akademije umetnosti u Novom Sadu Katarina Pavljašević, te učenici Osnovne muzičke škole iz Tuzle, klaviristi  Noah Vuk Stolica, Nikola Pavljašević i  Laura Nikešić, te gitarista Mak Hadžiefendić.

«Izuzetno smo ponosni što se ovaj koncert, koji je i za nas poseban ugođaj, održava već petu godinu. Katarina i ja sviramo zajedno dugi niz godina, a «Ljetnu promenadu» uvijek pripremamo s posebnim zadovoljstvom. Volimo tokom ljetnih mjeseci svirati i ovako, na otvorenom, predstaviti publici svoj rad» – istakla je profesorica Ena Ovčina.

Katarina Pavljašević, koja je nakon završene Srednje muzičke škole u Beogradu, školovanje nastavila na renomiranoj novosadskoj muzičkoj akademiji u klasi profesora Roberta Lakatoša, također ovaj koncert vidi kao priliku da se pokloni pred «domaćom» publikom.

«Uvijek nam je lijepo kad sviramo i pripremamo ovaj ljetni koncert. Kad završimo sa svojim redovnim obavezama, na red dođe «Ljetna promenada» i uvijek joj se neizmjerno radujemo. Drago mi je da nam se ove godine na sceni pridružila i Monika Tadić, te sjajni mladi učenici tuzlanske Osnovne muzičke škole» .

Kao solista, ali i korepetitor na «Ljetnoj promenadi 5» nastupila je i profesorica Monika Tadić.

«Drago mi je da sam dio ovog sjajnog koncerta i da se u ovako lijepom ambijentu Ateljea «Ismet Mujezinović» mogu predstaviti tuzlanskoj publici. Lijepo je svirati pred publikom, nakon svega što smo prošli u proteklom periodu.» – istakla je Monika Tadić.

Koncert «Ljetna promenada» tradicionalni je sadržaj manifestacije «Ljeto u Tuzli» i održava se pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a u koprodukciji Udruženja «Star Art» i Centra za kulturu Tuzla.

(TIP)