Za ovih 16 stvari se nikada nikome ne trebate objašnjavati

Zbog svojih stavova i uvjerenja se u životu nikome ne bi trebali ispričavati. Vi imate svoj životni put i opravdavanje vlastitih izbora ljudima koji vam ne znače u životu vam ne smije biti prioritet…

1. Za svoja politička i religiozna uvjerenja

Ono u što vi vjerujete vaš je izbor. Dio je vašeg identiteta. Ne trebate se nikome opravdavati zašto u to vjerujete.

2. Za svoju ljubavnu vezu

Samo vi možete odlučiti kakva veza će vas usrećiti. Ne dopustite nikome da kontrolira vaš ljubavni život. Slijedite svoje srce i svoje instinkte, to bolje znate nego itko drugi.

3. Zato što niste u vezi

Nikome ne treba pritisak obitelji i prijatelja zato što ste (još) sami. Možda vam je i samima teško zbog tog statusa, a možda baš uživate u samoći i slobodi te pronalasku onoga što vas čini sretnima. Upoznajte sebe bolje, istražujte život, radite što volite i ne dopuštajte nikome da vam stvara pritisak zbog toga što ste sami.

4. Zato što se niste ispričali

Ako vam nije žao, ne trebate osjećati obavezu za ispričavanjem.

5. Zato što se ne slažete s nečim

Manje više, u svakom društvu postoji netko tko misli da je uvijek u pravu i da je samo njihovo mišljenje najispravnije. Ne morate se osjećati loše zato što mislite drugačije. Vaši stavovi sigurno imaju valjano objašnjenje i ne trebate ih radi toga zatomljavati. Neka se i vaš glas čuje.

6. Zato što odbijate tračati

Znate koliko to nije lijepo i ako ne želite sudjelovati u takvim razgovorima, jednostavno ih odbijte od sebe. Vi ste ti koji rade ispravnu stvar.

7. Zato što ste okončali prijateljstvo

Prijateljstva se mogu različito razvijati. Ako je vaše postalo toksično iz bilo kojeg razloga, nemate obavezu družiti se s tom osobom ako ne želite. Također, ne morate osjećati ni pritisak da s nekim postanete dobri, ako vam se ta osoba ne sviđa, bez obzira što drugi govorili.

8. Zbog svog izgleda

Vi ste vlasnik svog tijela. Ako želite ružičastu kosu, tetovažu, šminku, bez šminke – odluka je na vama. Izgled je dio vašeg identiteta, a na drugima je da vas prihvate ili ne onakvima kakvi jeste. Svatko od nas je remek-djelo i samo jedan original.

9. Zbog mjesta u kojemu živite

Ne dopuštajte urbani rasizam na sebi. Ako volite manja mjesta i živite u njemu ili veća ili selo, to je vaš životni odabir koji vas čini sretnima. Drugi nemaju pravo zadirati u taj dio vašeg života.

10. Zbog svoje karijere

Bez obzira kakva ona bila, ako je to što vi radite ono što želite i volite, ili ono što u ovom trenutku morate, neka je! Možda ne zarađujete puno, ali ste sretni. Možda ne volite ovaj posao, ali plaća vam račune. Kako god je, ne dopuštajte da vam netko drugi određuje kako ćete živjeti.

11. Zbog svoje financijske situacije

Ljudi su vrjedniji od novca koji zarađuju. Nikome se ne morate opravdavati bilo da zarađujete malo ili puno.

12. Zato što želite biti sami

Svakome treba vrijeme za sebe, da se odmori, napuni baterije, promišlja, zaključuje, sanja. Ne osjećajte se krivima što ste odbili poziv na prijateljsko druženje zato što želite biti sami.

13. Zbog načina na koji odgajate svoju djecu

Svaki roditelj dolazi iz različitog okruženja, kulture, generacija i proživljenih djetinjstava koji oblikuju način na koji će sami odgajati dijete. Nemojte dopustiti da kritike drugih mama i tata poljuljaju vaše samopouzdanje.

14. Zbog svog seksualnog života

Nitko nema pravo zadirati u najveću intimu svačijeg života. Jedini koji trebaju znati više su vaši liječnici. Bio vaš seksualni život preslab ili preintenzivan, to nije ničija briga.

15. Zbog svojih ciljeva u životu

Oni nas tjeraju u životu da napravimo promjene, radimo na sebe, poboljšavamo svoj život. Ne dopustite da vam drugi stoje na putu.

16. Zato što ste pozitivni

lako se prepustiti malodušnosti, ali ostati pozitivan i u najtežim situacijama, to nije jednostavno. Ne dopustite da vas drugi kritiziraju i banaliziraju vaše osjećaje. Budite ponosni što ste pozitivni, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Instagram)