Šta se događa kada zaspite uz upaljeni televizor?

Mnogima je puno lakše zaspati uz televizor, ali koliko je to zdravo?

Ako nam upaljeni TV pomaže da zaspimo, u čemu je problem? Naime, iako je istina da će nam neka serija koju pratimo olakšati da se opustimo nakon dugog dana, upaljeni televizor utječe na kvalitetu sna više nego što mislimo, prenosi N1.

Vaša podsvijest se stalno uključuje

Iako se može dogoditi da zaspite dok gledate TV to ne znači da se vaša podsvijest potpuno isključila. Kako likovi u seriji razgovaraju, a radnja se razvija, vaš mozak sve to upija.

“Iznenađujuće, čak i ako zaspite pred TV-om vaš mozak svejedno percipira sve zvukove koji dolaze iz televizora, što mu uzrokuje nepotreban stres kada bi se trebao odmarati”, kaže psihijatricia Amelia Alvin.

Još je gore ako zaspite dok gledate horor, to vam može ometati san ili može uzrokovati noćne more. Ovu tezu podupire i studija koja je pokazala da su ljudi, koji su gledali nasilne filmove i serije 90 minuta prije spavanja, imali 13 puta veći rizik od pojave noćnih mora od onih koji su gledali neku humorističnu seriju.

Razine melatonina opadaju

Svakog dana kada Sunce zađe naša tijela počinju proizvodi veće količine melatonina. Kada se to krene događati, višak melatonina signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje. Nažalost, sva plava svjetlost koji emiritaju uređaju poput TV-a, računala i pametnih telefona mogu poremetiti prirodni sat u tijelu i potisnuti proizvodnju melatonina.

To obično rezultira manjom kvalitetom sna, a i povećava se vjerojatnost čestog buđenja u noći. Još gore, teže je ući fazu dubokog sna.

Nakuplja se nedostatak sna

Nedostatak sna tijekom vremena se nakuplja. Točnije gomila se “dug”, koji je zapravo razlika između sati sna koje naše tijelo treba i sati sna koje dobiva. Upravo kada prije spavanja pokušavamo ugurati samo nekoliko epizoda, a to se produlji do kasno u noć, taj dug se gomila. Konstantan nedostatak sna može rezultirati nesanicom, nekvalitetnim snom i umorom.

Debljanje

Jedno istraživanje pokazalo je kako žene koje spavaju uz umjetno svjetlo, poput onog od televizora, imaju veći rizik da postanu pretile. Hoće li imati veći rizik od debljanja ili ne čak nije ovisilo ni o kvaliteti njihovog sna. Ako su spavale uz upaljeni TV, bez obzira na to jesu li imale problema sa spavanjem ili su zaspale odmah, imale su veći rizik od pretilosti, piše Eat this.

(TIP/Foto:  reisetopia/ Unsplash)