Vlada TK: Otklanjanje nedostataka iz Zakona o policijskim službenicima

Zbog stvaranja zakonskih preduslova za implementaciju finansijske samostalnosti Uprave policije Vlada Tuzlanskog akntona  je utvrdila nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima Tuzlanskog kantona. Osim navedenog, Uprava policije je predložila i određene smjernice u cilju prepoznavanja nedostataka i povećanja efikasnosti rada Uprave policije, zatim unaprjeđenja sistema i poboljšanja cjelokupne sigurnosne situacije u Tuzlanskom kantonu, a koji se odnose na probni rad policijskih službenika, suspenziju policijskih službenika kao preventivnu mjeru, rokove za vođenje disciplinskih i internih postupaka kada postoji osnov sumnje koji ukazuje krivično djelo učinjeno od strane policijskog službenika.

Također su izvršene i određene izmjene i dopune u pogledu postupka unaprjeđenja policijskih službenika, te je predviđeno i otklanjanje drugih uočenih nedostatka prilikom implementacije inicijalne verzije Zakona. Nacrt Zakona bit će upućen u dalju proceduru koja podrazumijeva i javnu raspravu čime se doprinosi povećanju transparentnosti procedura donošenja odluka.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova za prijem ukupno 31 državnog službenika i namještenika, a pozicije koje su neophodno za dalji rad Ministarstva, a koje su ostale upražnjene nakon smrti ili odlaska u penziju dosadašnjih uposlenika.

(TIP)