Načelnik Banovića Bego Gutić potpisao odluke o isplati 85 hiljada KM za podsticaj proljetnoj sjetvi kukuruza i krastavaca kornišona

U skladu sa planiranom dinamikom i aktivnostima Općine Banovići i nadležne službe, općinski načelnik dr. Bego Gutić potpisao je odluke o isplati  85 hiljada konvertibilnih maraka za podsticaj proljetnoj sjetvi kukuruza i kornišona.

Javni poziv  za sufinansiranje proljetne sjetve za 2021. godinu bio je objavljen u periodu od 27. aprila do 14. maja, do kada su svi poljoprivredni proizvođači, koji su ispunjavali uslove, mogli popuniti prijavni obrazac i na taj način aplicirati za finansijsku podršku lokalne zajednice.

Po Javnom pozivu stigle su 174 prijave, od koji se 139 odnosilo na podsticaj za kukuruz a 35 na podsticaj za kornišone.

-„Mi smo obećali i planirali značajna finansijska sredstva općinskim budžetom u ovoj godini za podsticaj poljoprivredi, obrtu, poduzetništvu i privredi, jer smo procijenili da postoji zaniteresovanost i kapaciteti koji će znati usmjeriti ova sredstva za još bolji i brži razvoj. Za poljoprivredu smo općinskim budžetom planirali ukupno 200 hiljada konvertibilnih maraka i evo vidimo po zaintereosavnosti poljoprivrednika da je ovo bio dobar potez, te ćemo nastojati tu podršku proširiti u narednom periodu“ – kazao je načelnik Gutić.

Finansijski podsticaj za kukuruz po jednom dunumu iznosi 80 KM uz uslov da je minimalna zasijana površina tri dunuma, dok podsticaj za krastavce kornišone iznosi 0,10 KM po metru kvadratnom zasada na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Pored ovog poljoprivrednog podsticaja, redovno se vrši isplata sredstava za podsticaj proizvodnje mlijeka ali i drugi podsticaji iz oblasti privrede, obrta, poduzetništva kao što su podsticaji za registraciju djelatnosti i slično.

(TIP)