Varhelyi i Nderitu: Srebrenica je stalni podsjetnik na zajedničku odgovornost

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i podsekretar Ujedinjenih nacija i specijalna savjetnica generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Nderitu, obratili su se putem video poruka u nedjelju u Potočarima, u Bosni i Hercegovini, na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Varhelyi je rekao da je zajednička dužnost danas se sjećati genocida u Srebrenici, jednog od najgorih zločina u novijoj istoriji Evrope, gdje su snage bosanskih Srba namjerno i sistematski lišile života preko 8.372 osoba u “Sigurnoj zoni Ujedinjenih nacija” Srebrenici, gradu koji su smatrali sigurnim utočištem.

“Evropa nije zaboravila ni našu vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječimo i zaustavimo rat i genocid. Naša je dužnost osigurati i odgovornost. Važno je svake godine ponavljati istu poruku, Srebrenica je stalni podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ikada ponovi. Stoga je naša dužnost zauvijek pamtiti Srebrenicu”, kazao je Varhelyi i dodao da su presude pokazale da počinitelji ne mogu proći nekažnjeno.

Alice Nderitu u svom obraćanju odajući počast svima koji su izgubili živote u Srebrenici 1995. godine kada je počinjen najgnusniji od svih zločina, zločin genocida, rekla je da ovakvi strašni događaji u sebi nose lekcije.

“Međunarodna zajednica uključujući našu vlastitu organizaciju prepoznala je svoju odgovornost jer nije spriječila ovu tragediju. Naučili smo važne lekcije a naše žaljenje zbog gubitka nevinih života i patnje preživjelih ne prestaje”, rekla je Nderitu.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: FTV)