Svakom drugom poslodavcu u BiH trebaju novi radnici

Nove radnike u ovoj godini planira zaposliti 48,1 odsto anketiranih poslodavaca u BiH. Pokazuje to izvještaj “Istraživanje tržišta rada u Bosni i Hercegovini 2020/2021”, koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH, pišu Nezavisne novine.

Anketirano je 2.429 poslodavaca iz BiH, od čega je njih 1.168 odgovorilo “da” pored pitanja planiraju li nova zapošljavanja u 2021. godini.

“Najveći procenat poslodavaca koji planira zaposliti nove radnike pripada grupi malih preduzeća (73,5 odsto), dok 18,5 odsto čine srednja preduzeća, a osam odsto velika”, navodi se u ovom izvještaju.

Među zanimanjima za koja su poslodavci iskazali najviše potrebe, između ostalih, nalaze se šivač, krojač, konobar, pomoćni radnik u proizvodnji, bravar, zidar, vozač kamiona, stolar, zavarivač – varilac, obućar te kuhar.

“Ova zanimanja predstavljaju 50,5 odsto iskazanih potreba za radnicima u 2021. godini”, navodi se u izvještaju.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da je, s kim god je pričao od privrednika u protekla dva mjeseca, evidentno da imaju posla te da se prebacuju norme.

“Realno je očekivati da bude zapošljavanja i da svi na neki način povećavaju proizvodnju. Dokle će to trajati, vidjećemo, ali očekuje se da se ti trendovi nastave”, rekao je Trivić za Nezavisne novine.

Sa druge strane, Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, ističe da ovi podaci pokazuju da će poslodavci ponovo tražiti radnu snagu te da se nadaju da su radnici toliko strpljivi i da će između odlaska na rad u zemlje EU i ostanka u BiH izabrati ovo drugo.

“Ja ne očekujem da će doći do povećanja zaposlenosti, jer će, sa otvaranjem granica, sa mogućnošću jednostavnijeg odlaska radne snage iz BiH, radnici pohitati ka zemljama zapadne Evrope. Prema tome, bez povećanja plata i regulisanja ekonomsko-socijalnog položaja radnika, mislim da su to puste želje poslodavaca, jer sve je manje onih koji uopšte razmišljaju da se zaposle ovdje”, rekao je Šatorović za Nezavisne novine.

Inače, ovo istraživanje tržišta rada organizovano je kroz anketiranje poslodavaca krajem 2020. godine i početkom ove godine, a što su, dodaje se, radili Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta.

Ovaj izvještaj bavio se i prošlom godinom pa je tako najveći procent poslodavaca u BiH naveo da je u 2020. zabilježio opadanja obima poslovanja (44,1 odsto) te pad finansijskog rezultata (44,9 odsto).

“Prekid poslovanja, bilo da se radi o privremenom ili trajnom, kao reakcija na krizu uzrokovanu pandemijom kovida-19, bilo je prinuđeno da preduzme 28 odsto anketiranih poslodavaca”, ističe se u izvještaju.

U 2020. godini, dodaje se, otpušteno je 10.446 radnika u BiH.

“Zanimanja koja su u 2020. godini bila najviše pogođena prekidom ugovora po poslovanju su trgovac, konobar, zaštitar, obućar, pomoćni radnik u proizvodnji, šivač, radnik za jednostavne poslove, bravar, kuvar, vozač kamiona i skladišni radnik. Ovih 11 zanimanja činilo je 50 odsto svih otpuštenih radnika”, ističe se u izvještaju.

Neka od zanimanja za koja su poslodavci iskazali najviše potrebe: trgovac, šivač, krojač, konobar, bravar, zidar, vozač kamiona, stolar, varilac, obućar, kuhar…

(TIP/Foto: Ilustracija)