Studentica generacije u Tuzli na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst

Asja Atiković završila je studij agronomije na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, a za ostvareni izvanredan uspjeh uručena joj je Zlatna plaketa “Student generacije Univerziteta u Tuzli”. Također, dobitnica je i Nagrade Grada Tuzla za ostvaren natprosječan uspjeh učenika, studenata i sportista u 2020. godini.

Ova 23-godišnjakinja ističe da je oduvijek voljela svoje vrijeme provoditi u prirodi, okružena biljkama i životinjama, ali ujedno i raditi u laboratoriju.

“Odsjek agronomije mi je nudio mogućnost istraživanja u oblasti biologije i hemije. Zaista je izvanredan osjećaj biti student generacije, jer sam uložila mnogo truda i rada tokom studija. Svakako nije bilo lako, ali itekako je vrijedilo. Željela sam da tokom studija osim dobrih ocjena steknem i praktično znanje, realizujem projekte, učestvujem na konferencijama… Zahvaljujući profesorima stekla sam teorijsko i praktično znanje, na taj način su mi znatno olakšali kako moje studiranje, tako i dalje usavršavanje kao i rad na projektima i van studija. Stečeno znanje sam primjenjivala i produbljivala kroz praksu na obiteljskom poljoprivrednom gazdinstvu ‘Atiković’, priča Asja Atiković.

Dodaje da je nakon završenog studija agronomije odlučila pristupiti Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koje su je privlačile svojom disciplinom i tajnovitošću.

“Smatram da sva svoja stečena znanja kroz prethodno školovanje mogu iskoristiti i u mom budućem pozivu u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Odlučila sam da se prijavim na konkurs za vojnika, a sa željom i ciljem napredovanja. U Centru za temeljnu obuku ‘Pazarić’ dobila sam pohvalu za izuzetno zalaganje i izvanredne rezultate postignute u toku temeljne vojničke obuke 24. klase i odabrana sam za vojnika. Čvrsto vjerujem da su Oružane snage Bosne i Hercegovine adresa koja mladima može pružiti sigurnost, znanje i priliku da ostanu u Bosni i Hercegovini”,  kaže sagovornica.

Uspješan i predan lider

Kao pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sada je započela školovanje na elitnoj Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, koja je jedna od najprestižnijih na svijetu.

Atiković je postigla izvanredne rezultate u toku temeljne vojničke obuke 24. klase (Ustupljeno Al Jazeeri)

“O programu nažalost ne mogu reći ništa. Objavom konkursa za školovanje na Kraljevskoj akademiji Sandhurst, odlučila sam da se prijavim i dam sve od sebe kako bih prošla dalje i nastavila svoje usavršavanje. Očekujem da ću ispuniti i naučiti sve ono što se očekuje od jednog oficira, odnosno da unaprijedim svoje vještine, odgovornost, pouzdanost, časnost, a kako bih po završetku školovanja postala uspješan i predan lider”, govori ova mlada Tuzlanka.

Interesantno je da je ova ambiciozna djevojka tek treća žena iz Bosne i Hercegovine koja pohađa ovaj izrazito zahtjevan program, koji svim vojnicima u službi kao i civilima iz Bosne i Hercegovine pruža priliku da postanu oficiri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Sad se osjećam ponosno, a iskreno rečeno, kada sam se prijavljivala uopće nisam o tome razmišljala, niti sam znala da su samo dvije žene iz Bosne i Hercegovine prošle ovu obuku. Imala sam veliku želju tako da se nisam puno raspitivala ko je sve završio ovu akademiju, više sam se bazirala na pripreme za testiranje i put. U svakom slučaju mi je drago što se ispostavi da su i žene i muškarci ravnopravni, tako da sam termin ‘slabiji pol’ pada u vodu”, naglašava Asja Atiković.

Podršku je dobila i od Britanske ambasade u Sarajevu te Ambasadora Matthewa Fielda koji joj je putem Tweeter profila poželio sreću u školovanju u Velikoj Britaniji.

“Bez njihove podrške vjerovatno ovo moje školovanje ne bi moglo biti realizirano, a to znači da oni u potpunosti podržavaju našu državu, naše mlade ljude. Moram naglasiti da su zaista korektni i dostupni u svakom trenutku”, navodi sagovornica.

Vojska svima pruža prilike

Odgovorila je i na pitanje kako je biti žena u vojsci te da li ima predrasuda.

“To što sam žena uopće ne smeta meni, ne smeta ni mojim kolegama. Ravnopravni smo u potpunosti kako po pitanju fizičke spreme, tako i po pitanju obavljanja drugih zadataka. Vojska, a i život uopće svima pruža prilike, a do osobe je, bez obzira na pol, hoće li iskoristiti ili ne. Mislim da ljudima s predrasudama nije mjesto na liderskoj poziciji, jer uspješan lider nikada ne vrednuje ljude na osnovu pola ili bilo koje druge pripadnosti, svima pruža potpuno jednaku priliku da se pokažu u najboljem svjetlu prilikom izvršavanja obaveza”, jasna je ova hrabra djevojka iz Tuzle.

Izvanredan je osjećaj biti student generacije, kaže Atiković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Prema njenim riječima, najviše je motivira želja za uspjehom i osjećaj da može odgovoriti na sve izazove.

“Moram priznati da je na početku bilo kriznih trenutaka, ali zahvaljujući podršci ljudi oko mene, porodice, prijatelja, a naročito kolegice Merime Bašić koja se trenutno nalazi, također na školovanju na akademiji, sve sam to prebrodila. Tajna uspjeha je u želji i u redovnom izvršavanju obaveza kroz ne samo sad, nego kroz cijeli život”, podcrtava Asja Atiković.

Otkriva da se nakon školovanja u Velikoj Britaniji planira vratiti u Bosnu i Hercegovinu, sa zadatkom da stečena znanja prenese ostalima te se iskreno nada da će joj biti pružena šansa da i dalje radi na sebi.

“Svako novo iskustvo u nas ugradi nešto novo, mijenja naš sistem vrijednosti i podiže kriterije. Ljepote Bosne i Hercegovine su takve da zaslužuju vrhunski obrazovane i motivirane mlade i da ne bude nikada napuštena. Kroz moju oficirsku karijeru  želim inspirisati i motivisati druge pripadnice i pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da rade na ličnom razvoju,te da obavljaju svoje dužnosti i gledaju u budućnost”, napominje sagovornica.

Mladima poručuje da se rad i znanje uvijek na kraju isplate.

“Nikada nemojte odustati od svojih snova, mogućnosti i želja. Drago mi je što sam svojim primjerom motivirala veliki broj prijatelja, ujedno i brata da se prijave u Oružane snage Bosne i Hercegovine”, zaključuje Asja Atiković.

(TIP/Izvor: Al Jazeera/Autor:  Jasmin Alibegović)