Pročitajte koje su cijene mobilne telefonije nakon ukidanja roaminga

Građani Bosne i Hercegovine od juče, 1. jula, obradovani su viješću da se ukida roming ukoliko putuju u zemlje Zapadnog Balkana. U nastavku vam donosimo domaće mobilne operatere i njihova obavještenje u vezi sa cijenama i pravilom “kao u domaćem saobraćaju” i šta to znači za naše građane. Prema njihovim informacijama, cijene su iste kao u matičnoj zemlji, a potrošnja interneta je na fair use principu.

Bh Telecom

Na putovanju iz BiH u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo za komunikaciju mobilnim telefonom od 1. jula više ne morate plaćati dodatne naknade kako biste koristili usluge roaminga, jer možete uživati u „roamingu kao kod kuće”!

Vaši pozivi (na mobilne i fiksne telefone), tekstovne poruke (SMS) i podatkovne usluge naplaćuju se po domaćim tarifama, tj. plaćate istu cijenu kao unutar svoje zemlje.

To se pravilo primjenjuje i na sve pozive ili tekstovne poruke koje primite dok ste u inozemstvu – u roamingu se primanje poziva ili poruka ne naplaćuje dodatno, čak ni ako osoba koja vas zove ima drugog operatora.

Na isti način će i državljani pomenutih zemalja, tj. korisnici drugih operatora iz tih zemalja, biti u mogućnosti koristiti određene usluge na teritoriji BiH po uslovima kao da se nalaze u matičnoj zemlji.

Pravila, cijene i količine maloprodajnih mobilnih usluga koje BH Telecom korisnici mogu koristiti u pomenutim zemljama su detaljno opisane u uslovima korištenja usluge „Roaming kao kod kuće“ i dostupni su ovdje.

Mtel

Korisnicima kompanije m:tel, ali i drugih operatera iz Bosne i Hercegovine će biti omogućeno da pogodnosti koje imaju u Bosni i Hercegovini koriste i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji, uz politiku tzv. primjerenog korištenja na potrošnju roming usluga u regionu Zapadnog Balkana.

U nastavku pročitajte pitanja i odgovore u vezi sa najčešćim pitanjima o ukidanju rominga za zemlje Zapadnog Balkana.

1. Na koju regiju se odnosi Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama koji se primijenjuje od 1.jula 2021. godine?

Primjena Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkanaodnosi se na: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

2. Šta zapravo znači ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana, da li to znači da korišćenjem svog telefona u ovim zemljama neću plaćati nikakve dodatne naknade?

Upravo tako. To znači da će komunikacija (telefonski pozivi, SMS poruke i mobilni internet) na teritoriji Zapadnog Balkana biti obuhvaćena vašim nacionalnim paketom. Minute, SMS poruke i količina mobilnog interneta koje potrošite u regionu Zapadnog Balkana tarifiraće se ili odbijati od vašeg nacionalnog paketa po tarifi koja vam se naplaćuje kod kuće (u državi u kojoj živite, radite ili studirate).

3. Šta predstavlja nacionalni saobraćaj?

To je količina minuta, SMS poruka i mobilnog interneta koju dobijate u okviru svog tarifnog paketa, a koju koristite prema svim mrežama u BiH.

4. Ukoliko se nađem izvan matične mreže u regionu Zapadnog Balkana, da li će mi se naplaćivati dolazni pozivi?

Svi dolazni pozivi koje primite u mrežama mobilnih operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana su besplatni i neće se tarifirati.

5. Da li se i kako tarifiraju pozivi i SMS poruke upućeni prema destinacijama koje ne ulaze u sastav regiona Zapadnog Balkana?

Minute za razgovore i količinu poruka, koje u okviru svojih paketa imate prema drugim mrežama u BiH, važe i za razgovore i SMS poruke kada se nađete u regionu Zapadnog Balkana, ukoliko pozivate neki od brojeva sa te teritorije. Dakle ukoliko pozivate ili šaljete poruke ka brojevima sa pozivnim brojem +387, +382, +383, +381, +389 ili +355, ostvareni saobraćaj se tarifira kao nacionalni.

Odlazni pozivi i poruke upućeni ka bilo kojoj drugoj destinaciji van regiona Zapadnog Balkana (odnosno ka bilo kom pozivnom broju osim gore navedenih), tarifiraju se prema posebno utvrđenom Cjenovniku m:tel-a

6. Postoje li količinska ograničenja za pozive, slanje SMS poruka i upotrebu mobilnog interneta dok se nalazim izvan matične zemlje i koristim mrežu drugog operatora u regionu Zapadnog Balkana?

Količina saobraćaja (razgovori, poruke i mobilni internet) koja može da se iskoristi u mrežama mobilnih operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana zavisi od m:tel tarifnog paketa koji koristite.

7. Da li nakon potrošenog bonusa za mobilni internet u okviru svog tarifnog paketa mogu da prouzrokujem neželjene troškove?

Kada iskoristite dostupnu količinu mobilnog interneta, biće vam poslato SMS obavještenje o potrošenoj količini prenosa podataka u MB u romingu u regionu Zapadnog Balkana po domaćim cijenama bez dodatne roming naknade nakon čega se usluga prenosa podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana blokira do sljedećeg obračunskog perioda, kako ne biste prouzrokovali neželjene troškove. Ukoliko i dalje budete imali potrebu za korišćenjem mobilnog interneta u regionu Zapadnog Balkana, moći ćete kao i do sada da aktivirate jednu od dostupnih internet ili roming NET tarifnih opcija putem www.mtel.ba, mobilne aplikacije m:go ili servisa Moj meni.

8. Postoji li vremensko ograničenje korišćenja telekomunikacionog saobraćaja u romingu u regionu Zapadnog Balkana i šta znači politika primjerenog korišćenja rominga?

Pravo na roming po cijenama nacionalnog saobraćaja možete da imate tokom svog cijelog boravka u regionu Zapadnog Balkana, ali dok god provodite više vremena kod kuće nego u inostranstvu. Upravo ovo se smatra poštenom upotrebom rominga.

U slučaju moguće zloupotrebe korišćenja rominga u regionu Zapadnog Balkana, vaš mobilni operater vas može kontaktirati ili zaračunati vam naknadu za vašu potrošnju u romingu.

Ukoliko se utvrdi da je SIM kartica tokom prethodnih 123 dana (4 mjeseca) više dana bila prijavljena na mreže operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana nego na matičnu mrežu, ili je veći dio saobraćaja ostvaren u mrežama operatora koji svoje usluge pružaju u regionu Zapadnog Balkana nego u matičnoj mreži, m:tel će poslati SMS poruku sa obavještenjem o tome da su prekršeni uslovi Politike primjerenog korišćenja i zatražiti da korisnik u roku od 15 dana prilagodi korišćenje kartice uslovima Politike primjerenog korišćenja. Ukoliko je i nakon 15 dana od SMS obavještenja i dalje ispunjen jedan od dva gore navedena uslova, m:tel će početi da naplaćuje dodatnu naknadu za taj saobraćaj.

Onog trenutka kada se utvrdi da je korisnik prilagodio korišćenje SIM kartice uslovima Politike primjerenog korišćenja, m:tel će prestati sa naplatom dodatne naknade, o čemu će korisnik biti obavješten SMS porukom.

Ostale detalje koje je objavio operater Mtel čitajte na ovom linku.

HT Eronet

Iz HT Eroneta su za N1 kazali kako je online prisutnost i komunikacija u romingu ovog operatera postala nešto lakša i bezbrižnija.

Od juče se počinje primjenjivati nova roming regulacija za zemlje Zapadnog Balkana: BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Jednostavno rečeno, promet između tih zemalja (pozivi, sms poruke i surfanje internetom) više ne uključuje naplatu rominga. Ukoliko putujete u jednu od tih zemalja, moći ćete nastaviti komunicirati po uvjetima nove WB6 roming regulacije unutar tarife koju i inače koristite. Uvjet je naravno da se potrošnja tarifnog modela odvija po fair use principu.

Roming vam, dakle, neće biti naplaćen ukoliko primate dolazni poziv u nekoj od zemalja Zapadnog Balkana, te ako upućujete poziv ili šaljete SMS prema BiH. Isto se odnosi i ako surfate internetom u bilo kojoj od prethodno navedenih zemalja.

Za sve ostale zemlje, roming se naplaćuje prema važećem roming cjeniku.

Više detalja potražite na ovom linku.

Podsjetimo, od 1. jula u zemljama Zapadnog Balkana, maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji primjenjivat će se skladu sa pravilom “kao u domaćem saobraćaju”, što je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana.

Kako je saopšteno iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) uvođenjem pravila “u roamingu kao u domaćem saobraćaju” korisnici će plaćati usluge u skladu sa tarifnim paketom/opcijom koju su ugovorili sa svojim operaterom za domaći saobraćaj, odnosno neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regiona Zapadnog Balkana.

Saobraćaj koji se ostvari unutar regiona Zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regiona Zapadnog Balkana ili ga koristi u Bosni i Hercegovini.

(TIP/Izvor: N1/Foto: GULIVER/SHUTTERSTOCK)