Sve što treba da znate o finalu Evropskog prvenstva

U ovogodišnjem finalu Evropskog prvenstva u fudbalu koje se igra u nedjelju 11. jula od 21.00 suočiće se reprezentacije Engleske i Italije, a ovdje možete da pročitate sve što treba da znate o tom meču.

Gdje se igra finale?

Finale, baš kao i polufinale igra se na stadionu Wembley, u Londonu, koji je poznat i kao “novi Wembley“ jer je napravljen 2007. godine na mjestu nekadašnjeg istoimenog stadiona. Nema sumnje da će reprezentacija Engleske imati veliku podršku svojih navijača, a da li će joj to pomoći da u nedjelju napravi istorijski rezultat, ostaje da vidimo. Svakako, sam odabir stadiona za spektakl kakav je finale Evropskog prvenstva je pun pogodak.

Koliko navijača će moći uživo da gleda finalni meč?

Iako Wembley ima kapacitet od 90.000 skedišta, sve karte neće biti puštene u prodaju. Vlada Velike Britanije nije ni uzela u razmatranje opciju da mijenja nešto vezano za broj navijača, pa će tako kao i na prethodnom meču biti pušteno u prodaju samo 60.000 karata. Biće omogućen dolazak navijačima iz Italije, koji žele da bodre svoju zemlju, ali po posebnim pravilima. Oni će u London stići posebnim, izolovanim čarter letovima. Ovim putnicima će nakon što im bude urađen test na koronavirus, na kome bi trebalo da su negativni, biti dozvoljen ulazak u Veliku Britaniju na samo 12 sati ukupno. Poslije toga slijede nova testiranja i obavezna izolacija od pet dana.

Kako se mogu kupiti karte?

Sve karte su se mogle kupiti zvanično samo preko sajta UEFA. Međutim, one su rasprodate, ali su se našli razni preprodavci na internetu, koji preko različitih servisa nude svoje karte za basnoslovne cijene, koje dostižu i do 15.000 funti.

Ko dijeli pravdu na meču?

Izvor : REUTERS/Tolga Bozoglu

Bjorn Kuipers određen je od strane UEFA da sudi finale. U dosadašnjem dijelu Eura Kuipers je sudio na tri utakmice. U grupnoj fazi vodio je mečeve Danska – Belgija i Španija – Slovačka. Dijelio je pravdu i u četvrtfinalu kada su snage odmjerile Danska i Češka. Holanđanin je u dosadašnjoj karijeri sudio sedam finala. Bio je glavni arbitar na finalu Lige šampione 2014. godine između Reala i Atletica, sudio je finala Lige Evrope 2013. i 2018. godine, kao i Superkup 2011. godine. Dijelio je pravdu i na dva kontinentalna finala u mlađim kategorijama, uključujući ono 2009. godine za igrače do 21 godine.

Kuipers je sudio na Evropskim prvenstvima 2012. i 2016, kao i na Svjetskim šampionatima 2014. u Brazilu i 2018. godine u Rusiji.

Pomoćnici Kuipersu u finalu biće njegovi sunarodnici Sander van Rokel i Ervin Zejnsta, dok će četvrti sudija biti Španac Karlos Del Sero Grande.

Šta dobija pobjednik Evropskog prvenstva?

Pored pehara namijenjenom pobedniku, najbolja evropska reprezentacija će dobiti 40 zlatnih medalja, namijenjenih igračima i stručnom štabu. Naravno, tu je i novčana nagrada koja iznosi 34 miliona evra.

Ukoliko Engleska pobijedi da li će biti zvaničnog slavlja?

Izvor : SIMON DAWSON / POOL / AFP

Zvanični portparol premijera Borisa Johnsona rekao je da se u njihovom kabinetu za sada ne razmišlja o tome kako ne bi izmalerisali svoju reprezentaciju, te da će se ukoliko Engleska osvoji EP lako, u hodu o tome donijeti odluka, koja će zadovoljiti građane.

Englezi traže vanredno stanje

Preko 100.000 Engleza je potpisalo peticiju u kojoj se traži da ponedeljak 12. jul bude slobodan dan svima u državi kako bi na dostojanstven način mogao da se proslavi uspjeh reprezentacije na Evropskom prvenstvu. Za sada im prijedlog nije ni odobren, ali ni odbijen.

Malo statistike…

Izvor : REUTERS/Facundo Arrizabalaga

Ovo je 10. put da reprezentacija Italije igra u finalu nekog velikog prvenstva (šest finala svetskih prvenstva i četiri evropskih). Azzuri su slavili u finalu EP 1968. godine, ali su zato izgubili na posljednja dva u kojima su igrali 2000. i 2012.

Engleskoj će biti prvi put u istoriji da igra u finalu EP. Englezi, iako su izmislili fudbal, u reprezentativnim takmičenjima ne mogu da se pohvale da su imali previše uspjeha. U vitrini imaju tek jedan trofej, osvojen 1966. godine namijenjen prvacima sveta.

Međusobni susreti Engleske i Italije, završeni su u korist tima sa Apenina, koji je u posljednjih 14 susreta, slavio čak 12 puta.

S druge strane, igranje na Wembleyju je izuzetno talično Gordom Albionu, koji je na posljednjih 17 utakmica odigranim na tom stadionu, slavio 15 puta.

(TIP/Izvor: N1)