SDA podržala principe prijedloga SDP-a o racionalizaciji FBiH

Delegacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, koju su činili predsjednik Nermin Nikšić i član Predsjedništva Jasmin Imamović, sastala se u petak sa delegacijom Stranke demokratske akcije u prostorijama ove stranke.

Na sastanku je razgovarano o SDP-ovom prijedlogu racionalizacije Federacije BiH, koji za cilj ima smanjenje administracije u strukturi vlasti FBiH, reduciranje javne potrošnje, jačanje efikasnosti institucija vlasti, te eliminisanje postojeće neravnopravnosti građana i naroda kroz izmjene Ustava FBiH.

Predstavnici SDA su podržali principe ovog prijedloga. Dogovoreno je formiranje stručnih timova zaduženih za izradu finalnog prijedloga, koji bi u konačnici trebao biti upućen u proceduru u Parlament FBiH.

U delegaciji SDA, koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović, bili su potpredsjednik Edin Ramić i generalni sekretar Halid Genjac.

SDP je sredinom juna predstavio plan racionalizacije Federacije BiH, projekt koji već nekoliko godina marljivo vodi gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Najzanimljivji dio cijelog plana je ukidanje kantonalnih vlada.

U planu se navodi kako bi se racionalizacija radila tako da bi kantoni ostali kao ustavna kategorija, ali bi izgubili vlade i skupštine. Nadležnosti bi bile podijeljene između entitetskog i lokalnog nivoa, a jedan od prihvatljivih modela su županije u Republici Hrvatskoj.

U narednom koraku SDP predviđa proširenje Vlade FBiH za najmanje 10 ministarstava za svaki od 10 kantona, kao i za onoliki broj ministara koliko je potrebno da se osigura i kantonalna i etnička zastupljenost.

Ranije je delegacija SDP-a  o ovom prijedlogu razgovarala sa HDZ-om i SBB-om.

Vezani članci:

Delegacije SBB-a i SDP-a razgovarale o racionalizaciji FBiH

Video/Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Racionalizacija Federacije BiH bi donijela značajne uštede građanima

Jasmin Imamović predstavio ideju reorganizacije FBiH

Video/Foto: SDP pokrenuo racionalizaciju zdravstva u FBiH; Imamović: ‘Građani nemaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu’

(TIP)