Komšić, Džaferović i Abazović zadovoljni prijateljskim odnosima BiH i C.Gore

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, a tokom susreta izraženo je zadovoljstvo izuzetno dobrim prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te naglašeno da su obje zemlje posvećene unapređenju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Komšić i Džaferović su naglasili da je Bosna i Hercegovina posvećena aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje i nastavak političkog dijaloga u regiji, te jačanje saradnje u različitim oblastima koje su od posebne važnosti za stabilnost regije.

Ponovili su opredijeljenost Bosne i Hercegovine za rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima kroz dijalog, uz poštovanje načela vanjske politike BiH, kao i načela koja su sastavni dio međunarodnog prava. Istakli su spremnost Bosne i Hercegovine za konstruktivan i kontinuirani dijalog u cilju ostvarivanja napretka u rješavanju otvorenih pitanja.

Navedeno je da Bosna i Hercegovina i Crna Gora ostvaruju svestranu institucionalnu saradnju u različitim oblastima, posebno na političkom nivou, u jačanju regionalne saradnje te u segmentu ugovorne regulative.

Također, istaknuta je spremnost za unapređenje saradnje  u oblastima ekonomije, infrastrukturnog povezivanja, energetike, turizma, nauke, kulture i obrazovanja. Razgovarano je i o značaju infrastrukturnih projekata, poput rekonstrukcije ceste Foča – Šćepan Polje, izgradnji Jadransko-jonske autoceste, što su, kako je rečeno, pretpostavke za jačanje robne razmjene i iskorištavanje turističkih potencijala obje zemlje.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima u pogledu članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, naglašeno je da će to doprinijeti trajnoj stabilnosti i napretku regije. Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji nakon izbora u Crnoj Gori i tranziciji vlasti, položaju manjina u Crnoj Gori, te drugim temama.

Komšić i Džaferović su izrazili zahvalnost Skupštini Crne Gore koja je u junu ove godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Abazović je zahvalio na prijemu članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

Kazao je da će prisustvovati obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, a na čelu brojne visoke delegacije bit će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Naglasio je da Vlada, narod i građani Crne Gore poštuju i prihvataju istinu i prošlost te da na tim temeljima grade budućnost svoje zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(TIP/Fena)