Kako reagirati kad dijete traži mobitel u ranoj dobi?

U današnje vrijeme sve više djece u dobi od deset do petnaest godina ima mobitel. Međutim, roditelji ne bi smjeli zaboraviti da oni nisu igračke. Zapravo je ovaj uređaj postao potreba i navika, ne samo za odrasle, već i za djecu.

Djeca, uglavnom, mole roditelje da im kupuju mobitele već od ranog djetinjstva. Neki roditelji to prihvaćaju, a djeci oni postaju dio života. Iako se čine kao dobar izvor zabave, oni nisu igračke i zbog toga bi roditelji trebali biti oprezni, piše portal You Are Mom.

Rizici koje djeca preuzimaju koristeći mobitele

Mobiteli su postali alat za nasilnike i uhoditelje djece. Zbog toga su društvene mreže i aplikacije za slanje poruka ponekad vrlo opasne za djecu. Roditelji misle da svojim prisustvom kontroliraju upotrebu uređaja, ali to nije dovoljno. A ovo je nekoliko problema s kojima se djeca mogu suočiti prilikom ranog korištenja mobitela: problemi s pamćenjem, zakašnjelo učenje, problem pažnje, nedostatak samokontrole, ovisnost o tehnologiji, problemi sa spavanjem.

Mobiteli ne mogu zamijeniti klasične igračke

Mobiteli ne mogu zamijeniti tradicionalne igračke, poput plastičnih automobila, lutki, plišanaca, kockica za slaganje ili bilo čega što pomaže djeci razviti maštu i vještine učenja. Djeca se trebaju igrati s drugom djecom, svojim roditeljima, rodbinom ili kućnim ljubimcima. Naravno, to ne znači da ne mogu povremeno dodirnuti mobitel, ali, ako to učine, roditelji ih trebaju nadgledati i ograničiti im vrijeme korištenja uređaja. To će smanjiti moguće rizike na koje mogu naići kad koriste mobitele.

Jesu li mobiteli potrebni djeci?

Svakim danom sve više djece od roditelja traži da im kupe mobitel, a odgovor na pitanje zašto im to treba u većini slučajeva je “jer ga ima i neki njihov prijatelj ili prijateljica”.

Zapitajte se zašto bi sedmogodišnjem djetetu trebao mobitel? Ako ga imaju, roditelj ne može kontrolirati njegovu upotrebu 24 sata dnevno. U ovom bi slučaju djeca imala potpunu slobodu, a u toj dobi još nemaju samokontrolu.

Što roditelj može učiniti ako dijete zatraži mobitel?

Kad djeca zatraže mobitel, morate im dati do znanja da to nije igračka te da prijatelj ili prijateljica koji imaju mobitel nisu bolji od njega/nje. Ponekad trendovi nisu pozitivni i vode do niza određenih problema. Stoga, nikako ne treba olako reagirati na njihove hirove.

Mnogo puta roditelji koriste mobitele kao resurs za smirivanje svoje djece, no trebali bi shvatiti da to djeluje samo na trenutak, kao i da nije vrijedno posljedica koje se mogu razviti korištenjem tehnologije u ranoj dobi. Zbog toga, stručnjaci savjetuju da s mobitelima treba pričekati dok djeca ne postanu dovoljno zrela i odgovorna kako bi ih mogla pravilno koristiti.

Svaki roditelj ima pravo odgajati svoju djecu onako kako misli da je najbolje. Mogu kupiti svojoj djeci što god žele. Međutim, važno je razumjeti rizike i biti svjestan mogućih posljedica koji mogu biti povezane s upotrebom mobitela, piše Index.hr.

(TIP/Foto: Pexels)