Foto: Taekwondoista Nedžad Husić u pohodu na prvu medalje za BiH na Olimpijskim Igrama

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine organizovao je konferenciju za medije i druženje sa novinarima povodom odlaska Nedžada Husića, predstavnika BiH u taekwondou na Olimpijske Igre u Tokiju, i aktivnosti saveza u proteklom periodu.

Osim historijskog uspjeha i odlaska na Olimpijske Igre Taekwondo savez BiH je prošle godine organizovao Evropsko prvenstvo za seniore u olimpijskim kategorijama i kadete,  a ove godine dobio je organizaciju Taekwondo prvenstva za juniore u 2021. godini.

Savez je takođe angažovao južnokorejanskog majstora taekwondoa Seung Ki Hong za trenera Kukkiwon akademije u Bosni i Hercegovini u narednom periodu. Hong je najpoznatiji po svom radu u Hrvatskoj, kojoj je kao trener donio evropske, svjetske ali i dvije bronzane medalje na Olimpijskim Igrama.

Zahvaljujući Olimpijskom komitetu BiH biće realizovan projekat razvoja nacionalnog sportskog sistema Taekwondo saveza BiH u vrijednosti od 35000 dolara u sklopu kojeg bi trebao biti otvoren nacionalni Taekwondo centar sa najmodernijom elektronskom opremom.

Prisutnim novinarima obratili su se Nedžad Husić, najmlađi predstavnik BiH na Olimpijskim Igrama u Tokiju koji je ovom prilikom kazao:

”Kvalifikacije su bile izuzetno teške i naporne, ali vjerovao sam u sebe. Pripreme za Olimpijske Igre su malo drugačije, sve je tačno isplanirano, intenzitet treninga je pojačan i sada ulazimo u fazu privođenja kraju fizičke spreme.  Tamo je 16 najboljih boraca, svi smo u egalu. Ne treba previše obećavati, ali dat ću sve od sebe i potruditi se da donesem prvu medalju za Bosnu i Hercegovinu što mi je uvijek bio cilj.”

Nedžadov trener je ujedno i njegov otac Haris Husić, koji je ovom prilikom istakao:

”Mi smo završili sa glavnim dijelom priprema i planirali smo završiti pripreme u BiH zbog COVID-19 pandemije. Prije toga smo uradili kvalifikacije i Evropsko prvenstvo i pokazalo se da možemo napraviti rezultat i bez odlazaka vani i skupih troškova. Podržali su nas Ministarstvo Kulture i sporta Kantona Sarajevo i Olimpijski Komitet BiH te im se ovim putem zahvaljujem. Najveći izazov bio je zadržati kilažu u kategoriji u kojoj se Nedžad takmiči i COVID-19 test. Uspjeli smo u tome i nadamo se najboljem rezultatu”.

Osim predstavnika u taekwondou, Bosna i Hercegovina će imati svog predstavnika u suđenju na Paraolimpijskim Igrama, a to je Belmir Berberović.

”Ja sam među četiri najbolja sudca u Evropi i na posljednjem Evropskom seniorskom prvenstvu sam proglašen za najboljeg sudiju. Mislim da sam jedan od rijetkih sudija iz Bosne i Hercegovine koji je došao na taj nivo. Velika je čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu i nadam se da će tamo proći sve u najboljem redu i da neću nikoga oštetiti”, kazao je Berberović.

Prisutnim novinarima obratio se i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić.

”Svi smo radili naporno u ovom timu, brinuli smo se o logistici, finansijskim detaljima i svemu što je bitno za Olimpijske Igre. Mi smo kao Taekwondo savez BiH ponosni na sve što smo napravili. Moram se zahvaliti Olimpijskim Komitetu Bosne i Hercegovine kao krovnoj organizaciji, kao i Ministarstvu Kulture i sporta na čelu sa ministrom g. Samirom Avdićem” kazao je Šarić i dodao:

”Osim priprema za Olimpijske Igre Taekwondo savez BiH organizuje pripreme taekwondo reprezentativaca, a preko Kukkiwon organizacije koja izdaje certifikate za crne pojaseve doveli smo stručnjaka Honga iz Južne Koreje za naredni period. Preko Olimpijskog komiteta BiH realizovat ćemo projekat razvoja nacionalnog sistema sporta u sklopu kojeg će biti otvoren Taekwondo centar sa najmodernijom opremom. Želimo stvarati nove olimpijske nade i za to će nam biti potrebno 400 kvadrata za koje smo se obratili svim nivoima vlasti i naravno da očekujemo pomoć u realizaciji ovog projekta. U toku ove godine organizovat ćemo i Evropsko prvenstvo za juniore što je veliki uspjeh obzirom da nijedna država u regionu nije dobila organizaciju ovako značajnog takmičenja.”

(TIP)