Veliki skokovi umjesto malih hidroelektrana. Pridružite se i plivajte za bh. rijeke

Big Jump – Evropski dan kupanja u rijekama (1) – organizuje se širom Evrope kako bi se pokazao odnos ljudi prema rijekama i jezerima. Cilj inicijative je skretanje pažnje i izgradnja podrške naporima za zaštitu i obnavljanje evropskih slatkih voda. Javnim pozivom, Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Centar za životnu sredinu i češka nevladina organizacija Arnika zahtijevaju od bosanskohercegovačkih vlada da izmijene zakone o koncesijama kako bi spriječile izgradnju štetnih hidroelektrana. Ovom prilikom pozivaju široku javnost da se pridruži i zajedno 10. jula skoče u lokalne rijeke kako bi ojačali glas koji poziva na bolju zaštitu rijeka.

Okupljanjem i kupanjem u rijekama, organizatori žele pokazati da rijeke nisu i ne bi trebale biti samo kanalizacije, izvori vode ili energije ili transportni put, već da su dio našeg života, mjesto odmora i susreta sa prirodom i njenim ljepotama. “Želimo podsjetiti ljude zašto i koliko svi volimo evropske rijeke i da im je potrebna naša zaštita kako bismo mogli uživati u njima i sačuvati ih divljim i slobodnim i za buduće generacije”, objašnjava Zuzana Vachunova, koordinatorica događaja u zajednici iz češke NVO Arnika.

Za sada postoji 14 potvrđenih lokacija na kojima će se ljubitelji prirode – odrasli, djeca, grupe i pojedinci – okupiti 10. jula u 11:45 kako bi aktivno učestvovali u proslavi naših rijeka. Organizatori pozivaju javnost da se ili pridruži događaju na nekoj od potvrđenih lokacija ili odabere svoje mjesto i podijeli svoje iskustvo slanjem video snimka svog skoka. „Naše rijeke suočene su s masovnim iskorištavanjem od strane privatnih investitora koji grade sve više i više malih hidroelektrana . Ovo sprečava lokalno stanovništvo da koriste vodu iz rijeka – kako za opskrbu vodom, tako i za opuštanje ili kupanje – ali također uništava njihov divlji prirodni karakter i biološku raznolikost “, kaže Saudin Merdan, biolog, član Koalicije za zaštitu rijeka i predsjednik Centra dr. Stjepan Bolkay. “Štaviše, zakoni o koncesijama izostavljaju javnost od donošenja odluka, pa pozivamo ljude da se pridruže javnom pozivu da se to promijeni”, dodaje on.

Manifestacija se organizuje u okviru zajedničkog projekta „Općine bez brana“ nevladinih organizacija Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Centra za životnu sredinu i Arnike (Češka), koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike u okviru Transition Promotion Program.

Kompletan popis lokacija na kojima će se Big Jump održati 10. jula od 11:45 sati, uključujući kartu, možete pronaći na facebook stranici: https://www.facebook.com/CentarBolkay

(TIP)