Novalić: Turizam bi mogao postati najutjecajniji sektor za našu privredu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da turizam u Bosni i Hercegovini jako brzo raste, te da vjeruje da će doći vrijeme kada će biti možda najutjecajniji za našu privredu.

Na sastanku organizovanom povodom izrade Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021-2027. Novalić je rekao da je to prilično neobično za nas koji smo navikli na industrijsku Bosnu i Hercegovinu, ali da je to promjena na bolje i da ne čudi jer imamo vrlo lijepu zemlju.

Naglasio je da Vlada FBiH nastoji poboljšati uslove za razvoj turizma, prvenstveno kroz razvoj infrastrukture i komunikacija.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo pojasnila je da će nakon utvrđivanja vizije i misije na današnjem sastanku radne grupe zajedno s privatnim sektorom, akademskom zajednicom, predstavnicima kantona i nevladinim organizacijama utvrditi ciljeve strategije.

“Potrebno je razmotriti šta je prioritet za koji kanton kako bismo već u septembru ili oktobru u Parlament FBiH mogli uputiti strateški dokument za razvoj turizma”, navela je Đapo.

Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić istakao je da mu je zadovostvo što su Vlada FBiH i USAID prepoznali značaj turizma koji on lično vidi kao jednu od grana privrede koja će Bosnu i Hercegovinu, u ekonomskom smislu, povesti naprijed.

Na sastanku je potcrtano da za transformaciju Bosne i Hercegovine u konkurentniju destinaciju treba raditi na unapređenju ekonomskog regulatornog okruženja, poboljšavajući kvalitet i raznolikost proizvoda i usluga, profesionalizaciji ljudskih i institucionalnih kapaciteta, te kreativnom brendiranju i promociji zemlje za privlačenje što većeg broja posjetitelja.

(TIP/Fena)