Foto: Premijer i članovi Vlade TK ispratili učesnike na Marš mira

I ove godine iz Nezuka, mjesta koje je preživjelim žrtvama pada Srebrenice značilo spas, krenuo je Marš mira. Učesnici Marša mira će u etapama pješačiti istočnom Bosnom od Nezuka, do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani u julu 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. I ove godine u Maršu će učestvovati više hiljada ljudi.

Učesnicima Marša danas se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, te im se zahvalio što svojim učešćem pomažu da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

„Na ovaj način cijeloj Evropi i svijetu šaljemo poruku suživota i pomirenja. U naredna 3 dana, preći ćete nešto više od 100 kilometara trase koja je za mnoge Srebreničane prije 24 godine značila život i spas. Organizacijom i učešćem u Maršu mira izražava se počast svim žrtvama genocida u Podrinju, ali istovremeno i razvija svijest građana o važnosti i značaju događaja koji predstavlja stradanje Bošnjaka na prostoru Podrinja ali i cijele BiH“, rekao je premijer Hodžić.

Također, premijer je ukazao i na problem sistemskih pokušaja da se genocid u Srebrenici minimizira.

Ovom prilikom premijer je analogijom sa mravom koji kapljicom vode želi pomoći u gašenju šumskog požara ukazao na značaj Marša. „Na pitanje kako misli da ta kapljica može pomoći, mrav reče da će tim doprinosom znati da je učinio sve što je u njegovoj moći i znat će se da je bio na pravoj strani“, kazao je premijer Hodžić.

Uz premijera Hodžića, današnjem ispraćaju učesnika Marša mira prisustvovali su ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović, ministrica pravosuđa i uprave Una Harčin i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije entiteta Republika Srpska, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima „Sigurnosne zone UN-a“ – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Marša mira će proći izvornom trasom kuda su 1995. godine Podrinjci pokušavali pobjeći iz pakla Srebrenice. Marš traje tri dana, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Ove godine smiraj u Memorijalnom centru Potočari naći će 19 žrtava genocida.

(TIP)