Tegeltija: BiH raspolaže sa oko 930.000 vakcina, uskoro stiže dva miliona doza?!

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara izjavio je da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku raspolaže sa oko 930.000 doza vakcina protiv koronavirusa.

Tegeltija je istakao da oko dva miliona doza, između ostalog, i iz sistema COVAX i EU mehanizma, treba stići u BiH do kraja trećeg kvartala.

Omogućiti pristupačnije vakcinalne punktove

U toku su aktivnosti nabavke Pfizer vakcina koju provode predstavnici nadležnih zdravstvenih institucija entiteta i Brčko distrikta i Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara na osnovu iskazanih potreba u iznosu od 1.220.000 doza.

“S obzirom na to da vakcine u BiH pristižu u kontinuitetu, apelujemo na sve institucije koje se bave imunizacijom da građanima omoguće pristupačnije vakcinalne punktove i otvorenije krenu u kampanju masovnije imunizacije stanovništva da bi kretanje bilo sigurnije i da bismo spremnije dočekali početak nove školske godine”, naglasio je predsjedavajući Tegeltija.

Opasnost još nije prošla

Iako je epidemiološka slika trenutno relativno mirna, Tegeltija je naveo da, prema izjavama zdravstvenih stručnjaka, opasnost nije prošla i da nije trenutak da se zanemare preporučene mjere zaštite.

“Stoga još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, te pristupe vakcinaciji, kao glavnom javnom zdravstvenom alatu u borbi protiv Covida”, poručio je.

(TIP/Srna/Foto: N1)