Najava promocije knjige „Majka Hatidža“ autorice Esnefe Smajlović – Muhić u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Promocija knjige „Majka Hatidža“, autorice Esnefe Smajlović – Muhić, biće upriličena u srijedu, 07.07.2021.godine, sa početkom u 18:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.

U knjizi je prikazan  život od rođenja do preseljenja na Ahiret, srebreničke majke Hatidže Mehmedović. Svi  važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu u ovoj knjizi. Knjiga je naučno, historijski-hronološki dokument u kojoj je prikazana  slika agresije na Srebrenicu 92., 93., 94., kao i pad Srebrenice 11. juli 1995. godine, organizovanje majki u udruženja po dolasku na slobodnu teritoriju, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, zatim kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže. Svi  događaji su potkrijepljeni vjerodostojnim dokumentima i materijalom Haškog tribunala. U knjizi su korišteni dokumenati arhiva  Udruženja “Žene Srebrenice” Tuzla i Udruženja “Srebreničke majke” Srebrenica, čija je predsjednica bila rahmetli majka Hatidža Mehmedović.

Recenzenti knjige su bivši reisu-l-ulema Mustafa Cerić, akademik Ferid Muhić i direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi (IGK)  akademik Emir Ramić, te dr.prof. Adib Đozić.

Promotori promocije su:

  1. dr.sc. Amira Turbić-Hadžagić
  2. sci Asja Redžić
  3. akademik Emir Ramić , direktor Instituta za istraživanje genocida u Kanadi (IGK)

(TIP)