Klavirski trio “Musica Salinea” obradovao tuzlansku publiku

U prepunom Ateljeu Ismeta Mujezinovića sinoć su nastupile članice Napretkovog tria „Musica Salinea“. Veliki broj poklonika klasične glazbe, prijatelja tuzlanskog Napretka i Franjevačkog samostana uživao je u izvedbama djela svjetskih skladatelja. Repertoar ispunjen ljetnim notama u kombinaciji klasične glazbe i glazbe tanga donio je istinsko osvježenje što je potvrdila i reakcija publike.

Ljetnim koncertom organiziranim u suradnji sa Gradom Tuzla u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“, mlade i uspiješne glazbenice pijanistica Alma Hodžić Pašić, violinistica Lorena Milina i čelistica Lidija Paulin otvorile su novu koncertnu sezonu.

“Večerašnjim koncertom započinjemo ponovo koncertnu aktivnost tria Musica Salinea koja je nažalost mirovala zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid -19. Mi smo trio Napretkove podružnice Tuzla, te nam je izuzetno drago sto nastupamo večeras pred našom publikom, dragim i poznatim licima, što kamernoj muzici daje posebnu čar i osjećaj topline – zato što je ona upravo nastala iz ital.riječi “camera”- soba, te se prevodi kao sobna muzika koja ima intimnu atmosferu doma”, kaže pijanistica Alma Hodžić Pašić.

Na njihovu su se repertoaru našla djela Tchaikovskog, Brahmsa, Delibesa i Piazzolle, a publika je mogla poslušati djela poput Valcera iz baleta „Uspavana ljepotica“,Ljeto i Proljeće iz četiri godišnja doba Buenos Airesa, ali i note Tanga „Por Una Cabeza“ i Tanga „Adios Muchachos“.

Na kraju koncerta nazočni skup pozdravio je i predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli, Ivica Kovačević, i zahvalio svim dugogodišnjim ljubiteljima klasične glazbe što iz godine u godinu pružaju potporu Napretkovom radu.

Na veliko zadovoljstvo Napretkovaca ali i prisutne publike za kraj, par riječi je uputio i gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović i naglasio kako su u ovoj večeri glazbenice probudile veličanstven osjećaj ljepote u sjajnom izvođenju glazbenih izvedbi.

„Hvala vam što ste ovu ljetnu noć učinile veličanstvenom. Želio bi zahvaliti i Ismetu i Mariji Mujezinović, jer smo večeras u njihovoj kući. U usmenom testamentu pred kraj njihovog života izrazili su želju da svoju kuću poklone Gradu Tuzli i naglasili da osim likovne umjetnosti u ovoj kući budu organizirani i glazbeni koncerti. Zahvalio bi HKD „Napredak“ na organizaciji još jedne sjajne večeri, i što naše „Ljeto u Tuzli“ čine bogatijim“, kazao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Za mlade umjetnice ljetna sezona je tek počela, već u narednom periodu nastupaju na Korčuli, u mjesecu Avgustu, na Fermata festivalu koji je pokrenula 2020.g naša violinistica Lorena Milina. Nakon toga, planirani su jesenji koncerti sa novim repertoarom.

„Moramo kazati da je publika jako lijepo prihvatila jedan ovakav trio, te da konstantno imamo pozive iz drugih gradova, što je nama kao klasičnim muzičarima izuzetno drago jer imamo priliku da kroz svoj posao i rad ovog tria gradimo bosansko-hercegovačku umjetničku scenu i svakako nastupamo izvan granica naše zemlje”, porčile su umjetnice.

(TIP/Izvor: HG/Autorica: Ivana Perić/Video: RTV7)