Feraget: Ovakav slučaj se nije desio u 140 godina

Na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine danas je započeo pretres u slučaju “Dženan Memić” u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i sprječavanje dokazivanja.

Podsjećamo, Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud FBiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.

Nakon ročišta medijima su se obratili Muriz Memić i Ifet Feraget.

“Ja moram reći da ima jedna izreka da svako može pogriješiti, a samo budala istrajava na svojima greškama. Vlado Mišković ne poznaje pravo, ja bih volio da ove riječi dođu do njegovog sina. Meni je moj advokat rekao da bi od mene napravio boljeg advokata. Sve što je Vlado Mišković izrekao u sudu je laž. On je meni nudio opkladu “da su Romi”, evo ja mu sada kažem da se kladimo da nisu”, rekao je Memić.

“Ovaj postupak je poučan, ova institucija je u kontinuitetu nekih 140 godina, ovakav slučaj se nije desio u 140 godina. Ja sam više puta rekao da je odluka Vrhovnog suda vrhovna sramota. U procesnom smislu, postupak po optužnici je okončan pred Kantonalnim sudom, mene čudi da je to moram govoriti pred Vrhovnim sudom. Mi smo se morali kretati samo u tim granicama, a ne ponovo čitati optužnicu. Ja sam apsolutno ubijeđen, ovo je pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast. Za mene ta čast ne može biti sačuvana jer su već donijeli takvu odluku. Kod nas tužioc u žalbi ne dokazuje šta će se desiti ako se presuda ukine. Čujemo da neki otkazuju godišnje odmore, ne rade to oni radi Dženana, Muriza i Ifeta, nego da spase svoj obraz“, zaključio je Feraget.

Podsjetimo, Dženan Memić (21) preminuo je 15. februara 2016, nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

(TIP/Izvor: federalna.ba)