Drastičan pad učenika: Svi će na kraju govoriti istim jezikom-njemačkim

Srednjobosanski kanton, samo u protekloj školskoj godini, nepovratno je izgubio 639 osnovaca, koji će svoje obrazovanje nastaviti u nekoj od zemalja Evropske Unije. Ili jednostavno kazano jednu školu, sa 14 odjeljenja. Sve je više škola koje ne zadovoljavaju pedagoške standarde, što bi u konačnici fenomen „dvije škole pod jednim krovom“ mogao  smjestiti pod onaj jedan – zajednički. Ali ne nauštrb prava djece. O kojima ionako više brine politika, jer kada odu poput ovih 639, svi onda govore jednim, i to njemačkim jezikom.

Osnovna škola u naselju Turbe nadomak Travnika, druga je po broju učenika na području kantona. Ni nju nije zaobišao talas odlaska u jednom pravcu. I svake godine, kažu, broj onih koji odlaze mjeri se jednim školskim odjeljenjem.

„Školsku 2020/2021 počeli smo sa 829 učenika, a završili smo nastavnu godinu sa 812 učenika i možemo reći da je jedno odjeljenje učenika u toku školske godine otišlo. Evo i jutros je došla majka i vodi djete svoje u EU došla je po ispisnicu“, priča nam Mediha Ridžić, direktorica OŠ Turbe Travnik.

Kako ovdje, tako i u ostalim školama, drastičan je pad broja osnovaca. Posebno se to vidi u područnim školama u kojima je smanjenje broja učenika u odjeljenjima, redovna pojava. Gotovo nemoguće je ispoštovati pedagoške standarde.

„Mislim da bi ministarstvo trebalo uraditi standarde primjereno ovoj situaciji broja učenika. Mi faktički radimo mimo zakona, ja razumijem i ministarstvo prilagođava se situaciji“ dodaje direktorica Ridžić.

A dok se nastoji prilagoditi situaciji, žmiri se na postojanje velikog broja škola koje ne zadovoljavaju uvjete da posluju kao pravni subjekt, a o ukidanje prakse „dvije škole pod jednim krovom“ niko ne govori. Ovaj fenomen, nastao je kao privremena, a postao trajna kategorija u ovom kantonu. Možda stalno iseljavanje učini ono što međunarodni, ali i domaći političari godinama izbjegavaju – da ta praksa konačno prestane.

„Ono što će nas natjerati na neki oblik promjene će biti sigurno onaj demografski pritisak. Mi rapidno gubimo broj učenika, sve je manje djece i obrazovanje je skuplje, ali isto tako nećemo ići na uštrb prava da se obrazujemo na svom jeziku“, kazao je Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

Cijela priča postala je i isplativ biznis. Potvrđuje to slučaj područne Osnove škole na Bešpelju kod Jajca. Naime, ovdje su u dva razreda i dvije škole pod jednim krovom, svoje devetogodišnje obrazovanje, na dva jezika, završila tek dva učenika.Vjerovatno će njih dvojica za koju godinu, daleko od ovih prostora ipak progovoriti jednim – njemačkim jezikom. A o pravu na maternji, i dalje će slušati, tokom dolaska na godišnje odmore.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Sanela Sojtarić i Nađa Ridžić)