Počinje vakcinacija prioritetnih grupa u TK doniranim vakcinama

Konkretizovanje daljih koraka vakcinacije prioritetnih grupa doniranim vakcinama kao i priprema spiskova za vakcine koje iz drugih izvora sukcesivno stižu na područje Tuzlanskog kantona bili su predmet sastanka Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19. Dogovoreno je da od utorka počne vakcinacija po prioritetnim skupinama, u koje je u međuvremenu uvrštena i kategorija djece sa poteškoćama u razvoju.

Do sada se, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo TK, putem platforme za vakcinaciju prijavilo 19.500 građana dok je ukupno evidentiran 34.241 građanin. Pripreme za takozvanu COVID-potvrdu i QR-kod su okončane a primjena bi trebala početi ujednačavanjem izgleda potvrde sa državnog nivoa, rečeno je na sastanku.

Također je dogovoreno da se putem postojeće platforme građanima omogući prijavljivanje već dobijenog statusa vakcinisane osobe.  Domovi zdravlja TK do sada su preuzeli 53.170 doza. Na području Tuzle, rečeno je ovom prilikom, vakcinisalo se 12 957 građana a za predstojeće vakcinisanje organizovana su 3 punkta sa 10 vakcinalnih mjesta.

Brojevi novozaraženih i preminulih su na nivou prethodnih dana  što oslikava povoljnu epidemiološku situaciju te je, naglašeno je ovom prilikom, neophodno usmjeriti pažnju na pripreme zdravstvenog sektora na delta soj korona virusa.

(TIP)