Crne kutije u automobilima obavezne od 2022.: Snimat će brzinu, vrijeme kočenja, pojas…

‘One neće zamijeniti prometne vještake jer će za iščitavanje podataka uvijek biti potreban ljudski faktor‘.

Kako zasad stvari stoje, samo godinu dana dijeli Europsku uniju od trenutka kad će sva novoproizvedena vozila za evropsko tržište u sebi obavezno morati da imaju “Event data recorder”, takozvanu crnu kutiju, a od 2024. godine identičan uređaj moraće imati sva vozila koja se prvi put registruju, piše Jutarnji list.

Riječ je o uredbi koju je Evropska unija donela 2019. godine, a kojom je, između ostaloga, odlučeno da sva novoproizvedena vozila od maja 2022. neće moći da se registruju niti da budu homologizirana ako nemaju uređaj za snimanje podataka u slučaju nesreće, uz pomoć kojeg bi trebalo znatno jednostavnije rekonstruisati kako se dogodila prometna nezgoda, ustanoviti tačne uzroke ili krivce, bolje razumjeti kako su nastale povrede učesnika u udesu, a jasno je i da bi podaci iz crnih kutija bili od koristi i osiguravajućim društvima.

(TIP/Izvor: federalna.ba/B92.net (jutarnji.hr)/Foto: wdam.com)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.