Porodica studentice iz BiH koja je poginula u Hrvatskoj godinama čeka pravdu

Antonela Obad (24) iz Čapljine je 2017. izgubila život u stravičnom sudaru u Jasenicama na cesti 54 na potezu od Maslenice prema Zatonu Obrovačkom. Njena porodica još uvijek čeka pravdu i istinu.

Zadarska policija je inicijalno izvijestila da je Antonelinu Škodu Feliciju BiH oznaka, dok je započela skretati u lijevo, pretjecao Mario Sova (53), stari policijski znanac. Zadarsko tužilaštvo je nakon niza dokaznih radnji i vještačenja odustalo od krivičnog progona. Kako piše Jutarnji.hr, Antonelini roditelji su uzeli stvar u svoje ruke i nastavili pravosudnu bitku. U njihovo ime optužnicu je na zadarski Općinski sud poslao odvjetnik Ive Brkić gdje je ista, prošlog proljeća i potvrđena. Sovi bi uskoro trebalo početi suđenje zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnim ishodom iz nehaja.

Preticao kolonu

Prema optužnici, Sova je 1. augusta 2017. godine oko 13.45 sati na 6. kilometru D-54, vozeći VW Passat 89 km/h, iz smjera Obrovca prema Maslenici gdje je ograničenje brzine 80 km/h, svjesno preticao-obilazio kolonu vozila. Učinio je to lakomisleno, navodi se dalje u optužnici, smatrajući da neće ugroziti druge sudionike u prometu, nakon što je uočio da se ispred njega njegovim trakom sporo kreće ili stoji kolona vozila na čijem je čelu bila Antonela u Škodi i koja je lijevim žmigavcem obznanila namjeru skretanja ulijevo na makadamski put. Sova, sudeći prema optužnici, nije mogao zbog kolone vidjeti upaljeni pokazivač smjera, ali je bez smanjivanja brzine od 89 km/h, započeo preticati kolonu neposredno nakon što je Antonela započela sa skretanjem pa je došlo do sudara, piše Jutarnji.hr.

On je prednjim desnim dijelom udario u lijevi dio Škode koja je od siline udara odbačena izvan ceste te se prevrnula i zaustavila na makadamskom putu. Uslijed višestrukih stravičnih povreda, Antonelino srce prestalo je kucati u zadarskoj bolnici.

“Vozio sam se navedenom cestom i ugledao ispred sebe kolonu od desetak vozila kako stoje. Odnosno, kolona nije stajala već se polagano kretala i bila su neka tri, četiri vozila ispred. Na udaljenosti od oko 150 metara sam vidio da je jedno vozilo krenulo preticanje pa sam bez zaustavljanja pogledao u lijevi retrovizor te se uvjerio da niko ne pretiče i započeo preticati kolonu krećući se oko 150 metara iza vozila koje je već bilo u preticajnoj traci”, ispričao je Sova pred policijskim istražiteljem.

Priznao je kršenje čl. 70. st.1. toč.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama u Hrvatskoj. prenosi N1.

Iz nalaza i mišljenja vještaka Slobodana Erslana proizlazi da je Sova prekoračio dozvoljenu brzinu i da je u trenutku sudara sa Škodom vozio 89 km/h.

“Antonela to zaslužuje”

Antonelina porodica svjesna je sporosti pravosuđa i da će do konačne presude proći još dosta vremena.

“Čekamo početak suđenja, a do faze optuženja smo došli nakon niza vještačenja i uloženih žalbi na odbacivanje krivične prijave i prijedloga za provođenjem istrage. Nove istražne radnje koje su uslijedile ukazale su da je Sova ipak preticao kolonu, no nije utvrđeno je li on prvi započeo preticanje ili Antonela skretanje u lijevo. Sam policijski uviđaj osim očigledno netačno uzetih izjava obiluje greškama jer neki tragovi na licu mjesta uopće nisu ucrtani ni opisani, a niti je skica nesreće napravljena precizno u mjerilima. Ista je korištena kao podloga za vještačenje na osnovu kojih je krivičma prijava odbačena”, rekao je Antonelin otac Andrija za Jutarnji list.

Poručili su kako će ostati ustraji u svjoj borbi.

“Antonela to zaslužuje”, zaključio je otac.

(TIP/Foto: Jutarnji.hr)