Krizni štab predložio nastavak ublažavanja mjera u Federaciji BiH

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH /FBiH/ predložio je danas da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom poveća na 50, a na otvorenom na 100.

S obzirom na trend pada broja oboljelih od kovida 19, Krizni štab je omogućio i organizovanje većih skupova uz posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 časova, te uz potvrdu o prebolovanom virusu korona, ne starijom od šest mjeseci ili uz potvrdu o završenom vakcinisanju.

Na današnjoj sjednici je predloženo da se dozvoli održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uslove korištenja do 30 odsto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 lica po tribini, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

U saopštenju se navodi da osobe na tribinama ne smiju imati navijačke rekvizite, te da moraju nositi maske i držati distancu prilikom ulaska i izlaska sa stadiona.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou FBiH 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Predloženo je i da se dozvoli održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, uz prisustvo maksimalno 100 osoba koje moraju imati negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 časova ili potvrde o prebolovanom kovidu 19 i završenoj vakcinaciji.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva biće upućena naredba da rade procjenu rizika i donose mjere u skladu s epidemiološkom situacijom, navodi se u saopštenju.

Predložena je i naredba kantonalnim kriznim štabovima da na osnovu epidemiološke procjene definišu način rada i radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Nove mjere predložene su na period od 14 dana i biće dostavljene Vladi FBiH na usvajanje, navodi se u saopštenju.

(TIP/Srna)