Kafa zapravo ne može nadoknaditi nedostatak sna, tvrdi novo istraživanje

Većina nas barem je jednom posegnula za kafom nakon noći lošeg sna. Ta navika nije rijetkost, ali zapravo nema pozitivnih posljedica kao što smo mislili i neće nam pomoći da taj san nadoknadimo, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory & Cognition.

Kada ne spavamo dovoljno, to može imati veliki utjecaj na naše kognitivne sposobnosti, čineći ostatak dana izazovnim i težim. Budući da nam kafa i druga pića s kofeinom često služe kako bi nas ojačali kad smo umorni, istraživači sa Sveučilišta Michigan željeli su znati koliko dobro kofein zapravo djeluje protivno neadekvatnom spavanju.

Kako piše MindBodyGreen, tim je pregledao preko 275 osoba koje su prošle bez sna, ali su konzumirale kofein. Sudionici su konzumirali dvije šalice kafe, odnosno oko 200 miligrama kofeina. Zatim je od sudionika zatraženo da izvrše osnovni zadatak i izazovniji zadatak s više koraka koje je trebalo dovršiti određenim redoslijedom, bez preskakanja ili ponavljanja koraka, prenosi Večernji list.

Tim je primijetio da nedovoljno spavanja pogoršava ukupne performanse u oba kognitivna zadatka, a kofein nije bio dovoljan da pomogne sudionicima da se razbude kako bi izvršili zadatke. Iako se činilo da pomalo pomaže u najosnovnijim zadacima, isto se ne bi moglo reći za one teže, prenosi N1.

Glavna istraživačica dr. Kimberly Fenn napomenula je u priopćenju: “Iako se ljudi mogu osjećati kao da se kofeinom mogu boriti protiv nedostatka sna, njihova izvedba na zadacima više razine vjerojatno će i dalje biti narušena. To je jedan od mnogih razloga što nedovoljno spavanje tijekom vremena može biti toliko štetno.”

Čak i ako vam kofein može pomoći da ostanete budni, ona dodaje: “Ne čini previše za sprečavanje proceduralnih pogrešaka koje mogu uzrokovati stvari poput medicinskih pogrešaka i automobilskih nesreća.”

(TIP/Foto: Pixabay)