Što je seksualno privlačno muškarcima, a što ženama i kako se to mijenja kroz godine

Inteligencija, povjerenje, dob, obrazovanje, prihodi i emocionalna povezanost važniji su ženama nego muškarcima. S druge strane, muškarci su atraktivnost i tjelesnu građu ocijenili važnijim…

U novoj studiji objavljenoj u časopisu PLOS ONE, istraživači su pokušali dokučiti što je to seksualno privlačno muškarcima i ženama. Ispostavilo se da postoji određena nijansa između prioriteta muškaraca i žena – a oni se mijenjaju s godinama. U nastavku saznajte što su istraživači otkrili.

Proučavanje privlačnosti tijekom vremena

Tim istraživača s Queensland University of Technology u Australiji želio je otkriti čemu točno muškarci i žene daju prednost kod spolnih partnera kako stare. Naime, sklonosti prema seksualnoj privlačnosti utječu na sve, od odnosa do seksa na individualnoj razini, ali također široko utječu na stvari poput rodnih normi i politike.

Tako su za svoje istraživanje analizirali preko 7000 Australaca na stranicama za sastanke, u dobi od 18 do 65 godina. Sudionici su dobili devet specifičnih osobina podijeljenih u tri kategorije da bi ih ocijenili na temelju važnosti, na skali od 0 do 100.

Kategorija ‘estetika’ uključivala je dob, atraktivnost i tjelesnu građu/značajke. Kategorija ‘resursi’ uključivala je inteligenciju, obrazovanje i prihod. A kategorija ‘osobnost’ uključivala je povjerenje, otvorenost i emocionalnu povezanost. prenosi 24sata.hr.

Otkrića znanstvenika

Nakon analize rezultata ocjena, tim je otkrio da su muškarci i žene u stvari imali relativno slične prioritete. Sve tri osobine ličnosti, kao i tjelesnu građu i privlačnost, smatrali su izuzetno važnima. I muškarci i žene također su procijenili da im je dohodak od manje važnosti.

Inteligencija, povjerenje, dob, obrazovanje, prihodi i emocionalna povezanost važniji su ženama nego muškarcima. S druge strane, muškarci su atraktivnost i tjelesnu građu ocijenili važnijim u odnosu na ono što su žene smatrale važnijim.

No, koliko god se rezultati razlikovali s godinama, čini se da se naši prioriteti mijenjaju kako starimo. Muškarci su estetici pridavali veći značaj nego ženama općenito, ali među starijim sudionicima bilo je manje odstupanja. Pored toga, mlađe su žene osobine ličnosti ocijenile važnijima od mlađih muškaraca, ali među starijim sudionicima i muškarci i žene ravnomjernije su ocjenjivali osobnost.

Autori napominju da se rezultati ove studije poklapaju s većinom onoga što već znamo u vezi sa seksualnom privlačnošću, a najviše se ističe to da se sklonosti mijenjaju s godinama. I za muškarce i za žene, ‘sklonost k ‘privlačnosti nije povezana s godinama, ali sklonost k’ otvorenosti i povjerenju pozitivno je povezano s godinama’, pišu u svom istraživanju.

Fizička privlačnost može biti važna tijekom cijelog našeg života, ali što smo stariji, to će naša osobnost biti veći faktor za detektiranje atraktivnosti, piše Mbg.

(TIP/Foto: Instagram)