Rafting regata ‘Za čistu Krivaju’

Regata “Za čistu Krivaju je”  jedna od najstarijih regata u Bosni i Hercegovini. Tradicija je da ih organizuju rafteri iz Zavidovića i njihov Rafting klub “Krivaja”.

Na regatu su se okupili rafteri iz većine gradova Bosne I Hercegovine gdje postoje klubovi, ali ova atraktivna rafterska rijeka  je ipak najbrojniju ekipu imala iz Srbije. “Pustolov” iz Starih Banovaca je sa svojih 26 članova bio najbrojniji, a tu su još bili rafteri Rafting kluba “Tuzlak”, “Viking” iz Visokog, RK “Jajce”, Rafting klub “Bosna” iz Zenice, RK “Žepče”, RK “Olovo” te rafteri iz Banjaluke,  Pančeva, Arilja, i Beograda.

Većina raftera zbog velike udaljenosti je došla već u petak 28. maja i nakon odmora, družila sa  dugogodišnjim “prijateljima sa vode”.

Slijedeći dan nakon pripreme opreme i posada i ulaska u rijeku, uvidjelo se da je nivo vode dosta niži  od uobičajenog. Iskusni rafteri su znali da to znači da će neke bukove kao što je Poganac, biti teže proći. Tamo gdje je Krivaja široka i razlivena posade su morale izlaziti iz vode i čamac nakratko i nositi. Stoga nije ni čudo što su mnogi rafter već istu noć osjetili upalu mišića i nije im bilo do zabavne večeri. Oni sa viškom energije su ipak  pokazali da su od “tvrde japije,” jer su se se do duboko u noć dobro zabavljali uz stare rokerske numere.

Rafterski karavan  će nastaviti svoje okupljanje, a slijedeća rafterska destinacija je rijeka Vrbas sa domaćinom gradom Jajcem.

(TIP)