Foto: Niko se više ne protivi izgradnji spomenika ubijenoj djeci u Prijedoru

S bijelim trakama oko ruku i bijelim ružama s imenima 102 ubijene djece Prijedorčani su danas obilježili Dan bijelih traka.

Učesnici su se okupili na lokaciji na kojoj je moguća izgradnja memorijala za 102 ubijene prijedorske djece. U toku ove godine planirano je prikupljanje neophodne dokumentacije, kao i raspisivanje međunarodnoh konkursa za idejno rješenje memorijala, kako bi do idućeg Dana bijelih traka bio izgrađen memorijal.

Tako će biti ostvaren jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa “Jer me se tiče”, zajedno s drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece.

Mirnom šetnjom porodica stradalih u proteklom ratu, više udruženja i nevladinih organizacija te predstavnika političkog i društvenog života okupljeni su kroz centar grada došli do Trga Zorana Karlice, gdje su položene 102 ruže za ubijenu djecu. Na trgu su čitana imena i starost ubijene djece, a na bijelu traku na trgu građani su položili cvijeće u znak sjećanja na stradale Prijedorčane.

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora i jedan od nosioca organizacije Dana bijelih traka, izgubio je dvoje djece. On je podsjetio da je u Prijedoru ubijeno 96 bošnjačke, četvoro hrvatske i dvoje srpske djece, starosti od tri mjeseca do 17 godina.

Podsjetio je da su udruženja građana pokrenula inicijativu da se 31. maj obilježava u znak sjećanja na ubijenu djecu Prijedora.

On je 2012. godine krenuo s inicijativom, a 2013. godine skupio 1.176 potpisa Prijedorčana i 375 potpisa podrške inicijativi za izgradnju spomenika za ubijenu djecu. Inicijativu je predao 2014. godine sa zahtjevom za izgradnju spomenika.

“Do današnjeg dana taj spomenik nije izgrađen, ali ja imam drugu misao i kažem da taj spomenik postoji, ako fizički ne postoji, postoji u Bosni i Hercegovini. U sve i jednom gradu se priča o tom spomeniku, postoji u zemljama u okruženju, jer zemlje u okruženju danas obilježavaju 31. maj posvećen za 102 ubijene djece u Prijedoru. Priča se u svijetu u tom spomeniku”, kazao je on.

Konstatovao je da od prošle godine nema više čovjeka u Prijedoru koji kaže da ne treba podići spomenik, nazivajući to pobjedom.

Istakao je da postoji usmena saglasnost, a da će u narednoj sedmici podnijeti zahtjev za promjenu urbanističkog plana ukoliko za to postoji potreba, kako bi se omogućila izgradnja na lokaciji na kojoj su se danas okupili učesnici mirne šetnje u parku kod starog mosta u Prijedoru.

“Nadam se da bi iduće godine mogli krenuti s ovog trga i otići do tog spomenika i pomoliti se”, kazao je on.

Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine grada Prijedora, rekao je da do ovog momenta nije postojala veća saglasnost unutar političkih predstavnika u Prijedoru da se konačno izgradi spomenik, kao i o lokaciji na kojoj bi se mogao nalaziti.

“Nadam se da će politički predstavnici u Skupštini grada Prijedora konačno shvatiti da je Prijedor dobio istorijsku šansu da stavi tačku na ‘i’ da se okrene budućnosti i da prošlost ne zaboravimo i ne ostavimo iza sebe, ali da se oda dužno poštovanje ubijenoj djeci Prijedora i da konačno i roditelji ove djece mogu se posvetiti budućnosti, a ne stalno da žive u prošlosti”, kazao je Duratović.

Podsjetio je da je Dan bijelih traka obilježen i prošle godine kada su epidemiološke mjere bile mnogo strožije.

“Nije bitno gdje kako i na koji način, ali će se ove manifestacije i dalje obilježavati, kao što smo obilježili u prethodnom periodu godišnjicu logora Trnopolje, a u narednom nam slijedi Keraterm, Omarska, Korićanske stijene, Hrastova glavica i tako dalje”, dodao je Duratović.

Edin Ramulić, iz Inicijative “Jer me se tiče”, rekao je da obilježavanje organizuju prije svega kako bi se prijetili događaja od prije 29 godina kada su neki Prijedorčani bili označeni bijelim trakama i kada su ponovo 2012. godine ponovo bili izloženi diskriminaciji.

“Tada su se aktivisti za ljudska prava, prije svega oni, a onda kasnije i drugi građani Prijedora pridružili ovoj inicijativi i od tada obilježavamo Dan bijelih traka”, kazao je Ramulić.

Istakao je da su ranije imali manje problema dok su bili učesnici rata koji su znali šta se dešavalo, da su ubijana djeca, civili.

“Međutim sad imamo jednu generaciju mladih ljudi, političara, aktivista u udruženjima građana koji sve ovo dovode u pitanje”, rekao je on i dodao da se boji da u idućim godinama neće moći mirno i dostojanstveno obilježavati Dan bijelih traka u Prijedoru i nekim drugim sredinama.

Događaj su organizovali Centar za mlade “Kvart”, Inicijativa “Jer me tiče” i Fondacija kulture sjećanja.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesprske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

(TIP/Izvor: Agencija Anadolija)