Foto: Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH o inicijativi gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o racionalizaciji FBiH

Na  sjednici Predsjedništva SDP BiH koja je održana u ponedjeljak razmatrana je aktuelna politička situacija, sa posebnim naglaskom na najavljene sastanke SDA i HDZ vezane za izmjene Izbornog zakona BiH. Predsjedništvo ove stranke smatra da je praksa sastanaka SDA i HDZ samo nastavak grubog gaženja instituta parlamentarne demokratije i poštivanja institucija BiH, koje, očigledno, vole da krše lideri ovih stranaka.

˝Kako SDA u posljednje vrijeme gubi na više političkih frontova, od kojih je najgore to što su građane doveli u direktnu životnu opasnost sporošću nabavljanja vakcina, odlučili su da utočište potraže kod lojalnih saveznika iz HDZ-a, od kojeg lider SDA traži politički spas tvrdeći da su Bošnjaci i Hrvati „jedan narod“, te pričom o izmjenama Izbornog zakona zamažu oči javnosti.Izborni zakon spada u žilu kucavicu svake države, jer uređuje način i participaciju u vlasti. Stoga, stav SDP-a je isključiv i on glasi da se pregovori o ovako osjetljivoj tematici jedino mogu voditi u parlamentima i uz široki koncenzus javnosti, ostalih stranaka i NVO sektora˝, saopštenoje iz ove stranke.

Na sjednici je bilo riječi i o inicijativi člana Predsjedništva SDP-a i gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića o racionalizaciji Federacije BiH. Rečeno je kako je inicijativa, za sada, naišla na pozitivan odjek kod javnosti i dijela federalnih stranaka, te će se nastaviti sa njenom promocijom.

Članovi Predsjedništva su upoznati i sa sastankom na kojem je bilo riječi o formiranju trećeg, građanskog, bloka u bh. entitetu RS. Naglašeno je kako će se uskoro održati i drugi sastanak sa strankama po ovoj temi, na kojoj će biti usvojeni zajednički zaključci, kako bi se što prije krenulo u njihovu realizaciju.

SDP BiH daje podršku slobodi novinara u njihovom radu i želi jasno poručiti da aktivnosti SDA već duže vrijeme upravo predstavljaju poziv na linč nepodobnih novinara, što se u praksi i obistinjuje. Posljednja dešavanja nedvojbeno ukazuju da smo iz društva tihe prisile prešli u društvo otvorenog pozivanja na nasilje. Članovi Predsjedništva BiH su odali počast stradalim u Prijedoru simboličnim nošenjem bijelih traka na sjednici.

(TIP)