‘Osigurati vakcine za prosvjetne radnike’

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH pozvao je vlasti na svim nivoima u Bosni Hercegovini da osiguraju dovoljnu količinu vakcina kako bi se uz poštovanje utvrđenih prioriteta što prije završila započeta imunizacija njihovih članova koji to žele.

Istakli su da radnici u obrazovanju uspješno privode kraju još jednu školsku godinu u kojoj su bili suočeni s mnogim izazovima i ograničenjima uzrokovanim epidemiološkim mjerama u školama.

“Zajedno sa našim učenicima smo se trudili izvući maksimum brinući se, ne samo o kvalitetu obrazovanja, nego i o zdravlju. Pokazali smo da se možemo brzo prilagoditi novim uvjetima, a često smo ostajali sami i bez podrške onih koji su nam u ovakvim trenucima trebali pružiti podršku. Nažalost, platili smo i još uvijek plaćamo previsoku cijenu u onom najvrednijem što čovjek ima, zdravlju i životima”, naveli su u saopštenju povodom 30. maja, Dana Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Napominju da je više od dvadeset njihovih kolegica i kolega u sistemima srednjeg obrazovanja i kulture na području Federacije BiH izgubilo živote od posljedica infekcije Kovid-19, te da je to nenadoknadiv gubitak, ne samo za njihove porodice i kolektive, nego i za cjelokupne sisteme obrazovanja i kulture, ali i za društvo u cjelini.

(TIP/Fena/Foto: Ilustracija)