Zašto je duga kupka skoro jednako dobra kao trčanje?

Uranjanje u toplu kupku bio je običaj drevnih Egipćana još prije 4000 godina, a mnogi je vole i danas. Odlična je vijest da se pokazalo da je ta navika ista kao i tjelovježba. Naravno, to ne znači da ćete kupanjem izgraditi mišiće ili izgubiti kilograme, ali ima određene pogodnosti.

Istraživači sa Sveučilišta Coventry su proveli studiju te došli do otkrića da topla kupka ima slične zdravstvene prednosti kao i aerobne vježbe. Tijekom kupanja raste tjelesna temperatura i poboljšava se protok krvi, što može sniziti krvni tlak, kontrolirati šećer u krvi i smanjiti upalu, piše The Guardian.

Autor studije Charles James Steward preporučuje sjedenje u kadi punoj vode do ramena u trajanju do sat vremena, s tim da temperatura vode ne bi trebala prelaziti 40 Celzijusa. To se smatra sigurnim, osim ako ne osjetite znakove vrtoglavice, nesvjestice i dehidracije.

Sličan učinak ima i boravak u sauni. Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je da muškarci u srednjim godinama, a koji borave u sauni četiri do sedam puta tjedno, imaju 50 posto manji rizik od fatalnih kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su u sauni bili samo jednom tjedno.

Boravak u toploj kupki ili sauni ima i antidepresivni učinak te smanjuje rizik od demencije, piše Index.hr.

(TIP/Foto: 123RF)