Foto: Delegacija Vlade TK posjetila kasarnu Dubrave

Realizacija vojne vježbe „Brzi odgovor 21“ bila je povod za današnju posjetu delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, koju je predvodio premijer Kadrija Hodžić, kasarni „Dubrave“ kod Tuzle. Ova vježba je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a osim kasarne i aerodroma „Dubrave“ provedena je na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč.

Tokom posjete premijer Hodžić je izrazio punu podršku Vlade TK Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, te izrazio riječi pohvale za uspješno provedenu vježbu sa NATO snagama.

„Neupitna je naša podrška NATO putu i svim aktivnostima  koje se u tom smjeru budu realizirale“, kazao je premijer Hodžić.

Komandant Pete pješadijske brigade, brigadir Emir Kiko je premijeru i ministrima prezentirao sadržaj, ulogu i aktivnosti Pete pješadijske brigade, te delegaciju Vlade upoznao sa operacijama koje Brigada realizira.

Kako je istaknuo realizirana vježba pod nazivom „Brzi odgovor 21“ je najveća vježba u kojoj su Oružane snage BiH ikada učestvovale. Oružane snage BiH su na vježbi učestvovale sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, a sama vježba dala je ogroman doprinos unaprjeđenju Oružanih snaga BiH, rečeno je danas.

Nakon sastanka sa brigadirom Kikom, delegacija Vlade, koju su uz premijera Hodžića činili ministri za boračka pitanja Fedahija Ahmetović i za kulturu, sport i mlade Zlatan Muratović posjetila je postavku muzejskih eksponata iz rata 1992-’95, te postavku izložbe „Domovina u srcu“.

(TIP)