Zvizdić: Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere prema Hrvatskoj

Denis Zvizdić, član Kolegija Predstavničkog doma PSBiH reagirao je na Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prijelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namjerna, ekonomska šteta bh privrednicima koji svoje proizvode izvoze u EU, je posljednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti  kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske.

“Ne želim da vjerujem, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja “novu” vrstu pritiska, ucjene i miješanja u unutrašnje stvari BiH, ali smatram da nadležne institucije Bosne i Hercegovine trebaju hitno poduzeti sljedeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH”, kazao je Zvizdić.

On je iznio i određene mjere.

1. Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mjere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim licima iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta;
2. Intenzivirati kampanju, posebno od strane privrednih komora na svim nivoima: “Proizvodimo – kupujmo – izvozimo domaće”, sa posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se ljetuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima.
3. Ako izostane reakcija nadležnih tijela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, sto je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

“Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susjednu zemlju sa kojom dijelimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim istaknuti da niko nema pravo ponižavati građane Bosne i Hercegovine i donositi jednostrane akte koji ugrožavaju mogucnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vrijeme da naši susjedi počnu uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine koji je međunarodno priznat i neupitan”, istakao je Zvizdić.

(TIP/Nap)